RETROSPEKTIVA MEGINE KOŠARKAŠKE GODINE

Iza nas je još jedna veoma uspešna košarkaška godina za Megu i kao takva, sigurno je da zaslužuje da se zajedno podsetimo svega urađenog u prethodnom periodu. Kao što je to i pre bio slučaj, i ove godine je finale sezone za Mega Basket bio NBA draft na kome je Filip Petrušev postao 13. igrač u istoriji kluba koji je izabran na NBA draftu.

U skladu sa time, Generalni menadžer Mega Basketa Goran Ćakić je istakao da je klub sa velikim optimizmom gleda u budućnost:

Bili smo u specifičnoj situaciji ove godine, nakon što je posle dugo vremena došlo do promene na čelu stručnog štaba. Ali, na naše veliko zadovoljstvo, ta tranzicija je neosetno prošla iako smo ponovo bili i najmlađi tim u regionu. Nastavili smo sa našom politikom razvoja mladih igrača, ali smo uporedo i rezultatski bili izuzetno konkurentni. Do finiša ABA lige bili smo u trci za plasman u plej-of, a igrali smo u finalu oba domaća takmičenja. Afirmisali smo jednog reprezentativca, Filipa Petruševa, koji će na duge staze biti okosnica nacionalnog tima i ponovo smo imali igrače na NBA draftu, Simonovića na početku sezone i Petruševa na kraju – kratko je zastao Ćakić i potom dodao:

– Sa velikim optimizmom možemo da gledamo u budućnost, jer uspesi mlađih kategorija nam ulivaju sigurnost. Takođe, momci poput Nikole Joviće i Nikole Đurišića su pokazali ogroman potencijal i naš zadatak biće da i njih u potpunosti afirmišemo u seniorskoj konkurenciji. I na kraju. ne mogu a da ne spomenem velika individualna priznanja Nikole Jokića i Vase Micića koja su nas sve u klubu veoma obradovala. To su naša deca, veze su i više od prijateljskih tako da njihove uspehe doživljamo kao svoje, radujemo im se i čine nas ponosnim – konstatovao je Ćakić i na kraju poručio:

– Sve će biti zaokruženo ovog leta novim gostovanjem na Bahamima, gde ćemo opet biti u prilici da odmeravamo snage sa nekim od najboljih američkih univerziteta. To je samo još jedna u nizu potvrda našeg kvalitetnog rada sa mladima, ali i da je sve to prepoznato u kolevci košarke, što je za nas svakako najveća nagrada – zaključio je Ćakić.

Glavne utiske u Meginoj košarkaškoj godini smo u skladu sa 12 meseci, podelili u isti broj delova.

Pa da počnemo sa prisećanjem.

1. Vladimir Jovanović je novi trener Mege!

Prošlog juna je zvanično završena era Dejana Milojevića u Megi pošto ga je posle osam godina na klupi (i još dve pre toga na mestu Generalnog menadžera) na mestu glavnog trenera zamenio Vladimir Jovanović. Na potpisivanju ugovora u hali Mega Factory je osim novog trenera Mege prisustvovao i Dejan Milojević koji je Jovanoviću simbolično predao trenersku tablu i poželeo mnogo sreće, čime je Mega pokazala da se i po ovom gestu, nesvakidašnjem za prilike u današnjoj košarci, razlikuje od drugih klubova.

– Moj početak bavljenja trenerskim poslom je bio vezan za rad sa mladim igračima. Kasnije sam se i kroz reprezentativne akcije afirmisao u radu sa mladima a Mega je već deceniju i više poznata po promociji jako mladih igrača koji posle igraju veoma zapažene uloge u velikim timovima i koji stižu i do NBA lige. Po onome što sam radio, za šta sam školovan, način na koji sam sagledavao košarku, ovo je praktično prilika gde smo svi na istoj talasnoj dužini – rekao je na promociji Jovanović i bio potpuno u pravu.

2. Veličanstven oproštaj uz „Deki Ciao“!

Ipak, Mega nije ostala dužna Dejanu Milojeviću pa mu je 11. juna organizovala veličanstvenu oproštajnu „Deki Ciao“ revijalnu utakmicu koja je odigrana između ekipa Mege i „Deki Ciao“ sastavljene od njegovih bivših igrača. Utakmici su prisustvovali Nikola Jokić, Novak Đoković, kao i brojna velika imena iz sveta košarke, uz odgovarajući kratki film u kome su o radu sa njim govorili njegovi bivši igrači.

Apsolutno sam uživao, ponosan sam i počastvovan… Nikada nijedan trener nije ispraćen na ovakav način, obično drugačije odlaze iz klubova. Vrlo emotivno veče za mene. Hvala svim ljudima i saradnicima koji su bili uz mene, jer ne bih mogao ništa da postignem sam. Kroz sve ove godine mnogo je kvalitetnih ljudi prošlo kroz klub, a znam da će mnogi ostati i dalje. Bilo mi je zadovoljstvo – poručio je Milojević na svom oproštaju od Mege.

3. Filip Petrušev – dolazak u Megu koji je izazvao potrese sa obe strane Atlantika!

Sredinom jula Mega je izazvala zemljotres u košarkaškom svetu, i to ne samo sa ove strane Atlantika pošto je novi igrač Mege postao Filip Petrušev koji je u klub pristigao iz redova Gonzage, jednog od glavnog favorita za osvajanje NCAA. Već na početku sezone se pokazalo da je to bio sjajan potez za obe strane, a u toku godine se to samo potvrđivalo u više navrata. Rezime: sjajna košarkarka godina za Megu, tri priznanja u ABA ligi za Filipa, proglašen je za MVP igrača, najboljeg strelca i najboljeg mladog igrača regionalnog takmičenja, i na kraju, izbor na NBA draftu. Ostvario je veliki individualni napredak u svim segmentima igre uz odličan debi u A timu Srbije.

4. Simonović – 44. pik – Čikago Buls!

Posle nastavka odličnih igrača u ABA ligi (u sezoni 2019/20 je u trenutku prekida bio 3. na MVP listi), Marko Simonović je na NBA draftu koji je održan u noći između 18. i 19. novembra, izabran kao 44. pik od strane ekipe Čikago Buls, čime je postao ukupno 12. igrač u istoriji Mege (i 11. od 2014. godine) koji je biran na NBA draftu. Pored činjenice da je jedini tim van teritorije SAD koji je u tri navrata imao po tri igrača na jednom NBA draftu, Mega je na putu da postane i klub izvan teritorije SAD sa najviše izabranih igrača na NBA draftovima.

– Verovao sam da će dolaskom u Megu, moj san o NBA ligi biti bliži ostvarenju. To se upravo i dogodilo i zato dugujem veliku zahvalnost svim ljudima koji su mi mnogo pomoglo i omogućili vrhunske uslove da unapredim svoju igru. Moj izbor na draftu je još jedna potvrda kvaliteta rada sa mladim igračima u Megi – konstatovao je Simonović u noći kada ga je draftovao Čikago.

5. Sjajan završetak 2020. godine u Železniku

Sjajan prvi deo sezone u regionalnom takmičenju za Megu koja je u 2021. godinu ušla sa skorom 9-3. Tome je doprineo neverovatan preokret u poslednjoj utakmici u 2020. godini koja je odigrana u Železniku. Mega je protiv FMP-a dva puta uspela da se vrati iz naizgled bezizlaznih situacija, na minus 10 na manje od tri minuta do kraja regularnih 40 minuta, a potom i sa minus devet tokom produžetka, kada je u samom finišu trojka Petruševa o tablu rešila pitanje pobednika. Na taj način nije pokvarena atmosfera pred tradicionalnu Meginu novogodišnju utakmicu koja je usledila.

6. Peto finale Kupa Radivoj Korać za Megu

U svom četvrtom finalu Kupa Radivoj Korać koji je održan u Novom Sadu, Mega se borila za svoj drugi trofej u klupskoj istoriji, posle onog osvojenog 2016. godine u Nišu. Padali su redom Mladost iz Zemuna i Vojvodina, a posle prvog poluvremena Mega je imala prednost i protiv Crvene zvezde u finalu. Ipak, u nastavku utakmice Mega je napadački stala, došao je do izražaja i manjak iskustva, pa trofej na kraju ipak nije završio u vitrinama Mege.

foto: KSS/Nebojša Paraušić

7. Tri velika ABA priznanja za Filipa Petruševa

U aprilu su pristigla i tri velika priznanja za Filipa Petruševa koji je izabran za najkorisnijeg igrača ABA lige u sezoni 2020/21 pošto je imao najveći procenat (58%) kombinovanih glasova trenera ABA ligaša, novinara i navijača gde su glasovi trenera učestvovali sa 50%, glasovi novinara sa 30% i navijača sa 20%. Mladi centar Mege je za 31.5 minuta po utakmici u proseku beležio 23.7 poena, 7.6 skokova i 1.1 blokadu za prosečnih 28 indeksnih poena po meču. Bio je ubedljivo najbolji igrač u regionalnom takmičenju, dok je na drugom mestu Marko Simonović sa 19.2 indeksnih poena po meču.

Pored MVP priznanja , mladi centar Mege je proglašen i za najboljeg strelca lige sa već pomenutih 23.7 poena po meču, čak 6.5 poena više od najbližeg pratioca Jake Blažiča, gde nijednom u toku sezone nije išao ispod 16 poena, a oborio je i rekord lige sa čak 12 uzastopnih mečeva na kojima je postigao 20 i više poena. 

Uz već navedena priznanja, Petrušev je izabran i za najvećeg prospekta ABA lige gde je u glasanju trenera, novinara i navijača odneo ubedljivu pobedu sa čak 66.5 procenata glasova.

– Hvala Megi koja je verovala u mene i koja je još jednom pokazala da je najbolji klub u Evropi za rad sa mladim igračima i sve ovo je samo potvrda da sam doneo najbolju odluku u dosadašnjoj karijeri kada sam prošlog leta odlučio da pređem u Megu – izjavio je tada Petrušev.

8. Megino dete Vasilije Micić je MVP Evrolige!

Krajem meseca maja je bivši igrač Mege Vasilije Micić izabran za MVP-a Evrolige, a ubrzo zatim, sa Efesom je i osvojio najkvalitetnije Evropsko klupsko takmičenje i proglašen je za najboljeg igrača finalnog turnira. Svoje prve korake u seniorskoj košarci je napravio u Megi gde je proveo četiri godine, od 2010. do 2014. kada je na NBA draftu izabran kao 52. pik od strane Filadelfije, u prvom od tri NBA drafta na kome su izabrana po tri igrača Mege. Na Vasu smo i dalje jako ponosni pogotovo zbog činjenice da on nikada nije zaboravio odakle je potekao.

9. Dve titule i sjajne igre juniora Mege na F8 turniru juniorske Evrolige u Valensiji

Juniori Mege su imali čudesnu sezonu iza sebe, a nedostajalo je malo sportske sreće i da ona bude završena evropskom krunom. Krajem marta je prvo osvojen kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige i Železniku kada su se juniori Mege vratili iz minus 19 početkom treće četvrtine i na kraju došli do velikog trijumfa nad ekipom Crvene zvezde.

Uz samo dva poraza u celoj sezoni i dominatnim igrama na Finalnom turniru Roda Juniorske lige Srbije u Užicu, osvojena je prva titula prvaka Srbije u klupskoj istoriji.

Samo dve nedelje kasnije u Čajetini, izabranici trenera Dragoljuba Avramovića su osvojili i drugi trofej u juniorskoj ABA ligi, posle sjajne utakmice protiv ekipe Budućnosti u finalu.

Usledio je finalni turnir juniorske Evrolige u Valensiji gde su juniori Mege posle dve ubedljive pobede u grupi, u finišu utakmice protiv Barselone ispustili prednost, a potom promašili i dva šuta za produžetak, pa su ostali bez evropske krune. Ipak, i ova generacija juniora je promovisala neka nova imena, među kojima su svi posebno zapamtili dva: Nikola Jović i Nikola Đurišić.

10. Nikola Jokić je MVP NBA lige!

Momenat kada je Nikola Jokić proglašen za MVP-a NBA lige predstavljao je najveće priznanje za igrača u istoriji košarke na ovim prostorima. A kada se na to doda da su istoj sezoni dva bivša igrača Mege, Jokić i Micić, izabrana za najbolje igrače u dva najjača takmičenja na svetu, Mega je time još jednom dokazala da je jedinstven klub na planeti.

Nikola je u seniorsku košarku zakoračio upravo u dresu Mege sa kojom je igrao dva finala kupa i osvojio priznanje za najkorisnijeg igrača ABA lige. Iz Mege je nastavio put ka NBA ligi, kada je posle nešto više od dve i po godine provedene u klubu, prešao u ekipu Denver Nagets. O njegovim rekordima u NBA ligi se neprestano govori, a mi možemo samo da istaknemo: 

„Svetski, a naš! Neponovljivi Džoker – Nikola Jokić“.

11. Istorijsko prvo finale Superlige za Megu

Kraj sezone je doneo i takmičenje u plej-ofu Superlige gde je Mega po prvi put u klupskoj istoriji ostvarila plasman u finale, pošto je u polufinalnoj seriji bila bolja od Partizana sa 2-1. U finalu je viđena velika borba protiv Crvene zvezde koja je na kraju ipak trijumfovala u majstorici koja je odigrana u hali „Aleksandar Nikolić“, ali su svi kojima je Mega u srcu mogli da budu ponosni posle borbe koju je Mega pružila.

Trener Mege Vladimir Jovanović je po završetku finalne serije istakao da je ponosan na momke koji su tu sezonu igrali u Megi:

Krenuli smo još u drugoj polovini jula i zato moram da budem ponosan na momke koji su ove godine igrali u Megi. Iz tog razloga ne bih pričao o propuštenim, već o iskorišćenim šansama. Ulazak u finale protiv Zvezde je velika stvar za naš klub i za ove mlade momke koji tek treba da izađu na veliku scenu. Iskoristio bih priliku da još jednom zahvalim na svemu mom stručnom štabu, igračima, svim ljudima koji rade u sistemu Mege i koji žive za ovaj klub. Afirmisali smo neke mlade igrače, bili rezultatski aktivni, igrali finale Kupa i finale Superlige, bili blizu plej-ofa u regionalnom takmičenju. Sve u svemu jako dobra sezona za nas.”

12. Filip Petrušev je postao 13. igrač u istoriji Mege koji je izabran na NBA draftu

Megino finale sezone je tradicionalno NBA draft, pa tako je bilo i ove godine kada je na istom Filip Petrušev izabran kao 50. pik od strane ekipe Philadelphia 76ers. Ovim izborom Petrušev je postao 13. igrač Mege koji je izabran na NBA draftu, odnosno 12. igrač od 2014. godine, i po tom drugom kriterijumu je Mega u samom svetskom vrhu uključujući i NCAA ekipe, a svakako ispred svih klubova izvan teritorije SAD. Filip Petrušev je bio jedini košarkaš iz ABA lige koji je izabran na ovogodišnjem draftu.

Na jednu od najuspešnijih sezona u istoriji Mege tako je spuštena zavesa, ali to je samo označilo početak priprema za narednu. Mega ima jasno definisan put, precizno uređen sistem od koga neće odstupati, jer je u minulim godinama donosio izvanredne rezultate. Kada se na sve to doda izuzetno stručan trenerski kadar i vrhunski uslovi za trening, nema sumnje da je Mega spremna da krene u nove pobede i nastavi da ubira plodove svog vrednog rada.

Foto: Mega Basket