MEGA SA DVA KANDIDATA NA NBA DRAFTU

U noći između četvrtka i petka sa početkom od dva sata posle ponoći po našem vremenu, biće održan NBA draft u „Berklejz Centru“ u Bruklinu, a Mega Basket će imati dva kandidata, Filipa Petruševa i Nikolu Miškovića. Mega Basket je do sada imala 12 igrača izabranih na NBA draftu odnosno 11 od 2014. godine.

Filip Petrušev je rođen 15. aprila 2000. godine u Beogradu, visok je 211 centimetara i igra na poziciji centra. U Megu je došao prošlog leta iz redova NCCA koledža Gonzaga, gde je pre toga proveo dve godine. Iza sebe ima sjajnu sezonu gde je u ABA ligi dobio tri priznanja, za najkorisnijeg igrača, najboljeg strelca i za najvećeg prospekta. U regionalnoj ligi je u proseku beležio 23,7 poena, 7,6 skokova uz prosečan indeks korisnosti 28. U Superligi je Mega stigla do finala, a Petrušev je u proseku imao 15,8 poena i 6,9 skokova uz sjajan procenat šuta za tri poena, 54,2%.

Petrušev je u međuvremenu i debitovao za A reprezentaciju Srbije, gde je u kvalifikacijama za Evrobasket i Olimpijske igre u proseku beležio 18,5 poena i 5,6 skokova po utakmici.

Nikola Mišković  je rođen 25.01.1999. godine u Torunju u Poljskoj, visok je 209 centimetara i igra na poziciji krilnog centra. U mlađim kategorijama Mege je osvojio titulu sa kadetima dok je sa juniorima bio vicešampion juniorske Evrolige 2017. godine u Istanbulu a iste godine je sa juniorima Srbije osvojio zlato na U18 Evropskom prvenstvu u Slovačkoj gde je izabran za najkorisnijeg igrača. U prošloj sezoni je u ABA ligi za 13,5 minuta u proseku beležio 5 poena i 2 skoka.

Počevši od Milovana Rakovića koji je 2007. godine izabran kao 60. pik, Mega je do sada imala ukupno 12 izabranih igrača na NBA draftu, od čega su u tri navrata na jednom draftu bila izabrana po trojica igrača, po čemu je Mega jedinstven klub u košarkaškom svetu van teritorije SAD. Među draftovanim igračima je i Nikola Jokić, MVP u prošloj sezoni NBA lige, trostruki All-star igrač i član najbolje NBA petorke 2019. i 2021. godine i druge najbolje petorke 2020. godine, koji je 2014. godine draftovan kao 41. pik od strane ekipe Denver Nagets.

Srećno momci!

Foto: Mega Basket/Ivica Veselinov