MEGA BEMAX SA TRI KANDIDATA NA OVOGODIŠNJEM NBA DRAFTU

Košarkaški klub Mega Bemax imaće tri kandidata na ovogodišnjem NBA draftu koji će biti održan u noći između 22. i 23. juna u Barklej Centru u Bruklinu. Naime, na ovogodišnji NBA draft su izašli krilo Mege Vlatko Čančar i centar Alfa Kaba, a automatski je zbog izlaznog godišta prijavljen i Ognjen Jaramaz.

Mega je prošle godine ušla u istoriju najjače lige na svetu pošto je postala jedini klub van američkog kontinenta koji je dva puta imao po tri izabrana igrača na jednom NBA draftu. Mega je na draftu 2014. godine imala izabrana tri igrača i to Nikolu Jokića koji je bio 41. pik, Vasilija Micića na 52. mestu i Nemanju Dangubića koji je bio 54. pik. Prošle godine su takođe tri igrača izabrana, i to Timote Luvavu-Kabaro kao 24. pik, Ivica Zubac  na 32. mestu i Rade Zagorac kao 35. pik. U međuvremenu su trojica igrača direktno iz kluba otišli u NBA ligu, Nikola Jokić u Denver Nagetse 2015. godine, Timote Luvavu-Kabaro u Filadelfiju i Ivica Zubac u Lejkerse prošle godine. Njima bi ovog leta u najjačoj ligi na svetu trebao da se pridruži i Rade Zagorac u Memfisu.

Ognjen Jaramaz je igrač sa najdužim stažom u Mega Bemaxu od navedenih kandidata za ovogodišnji NBA draft. Rođen je 1. septembra 1995. godine, igra na poziciji beka i u Megi je od svoje 17. godine. U ABA ligi je ove sezone u proseku imao 10.8 poena i 3.6 asistencija, u Košarkaškoj Ligi šampiona je beležio 11.9 poena i 3.1 asistenciju dok je u Super ligi imao 14.5 poena i 3.7 asistencija. Prošle godine, kao i ove, pozvan je na širi spisak reprezentacije Srbije a sa mladom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu ima osvojenu bronzu 2014. i zlato 2015. godine.

Alfa Kaba je rođen 29. januara 1996. godine, igra na poziciji centra i u redove Mege je došao u leto 2015. godine iz francuskog Orteza. Ove sezone je u ABA ligi u proseku beležio 10.9 poena po meču, u Košarkaškoj Ligi šampiona 10.7 a u Super ligi je imao 9 poena po meču. Kaba se ove sezone posebno istakao kao odličan skakač pošto je u ABA ligi je proglašen za prvog skakača sa 7.6 skokova po meču, a takođe je u toj kategoriji bio na prvom mestu i u Super ligi Srbije sa 8.2 skoka po meču. U Košarkaškoj Ligi šampiona je bio drugi skakač regularne faze sa 9.8 skokova po meču. Nalazi na se spisku 37 igrača na koje Francuska košarkaška federacija (FFBB) računa u narednom olimpijskom ciklusu do 2020. godine.

Vlatko Čančar je rođen 10. aprila 1997. godine, igra na pozicijama tri i četiri i prošlog leta je došao u Megu iz Olimpije. U ABA ligi je u proseku beležio 8.2 poena a Košarkaškoj Ligi šampiona je imao 7.5 poena i 4.1 skok dok je veliki deo Super lige propustio zbog povrede. Nastupao je u mlađim reprezentativnim selekcija Slovenije a prošle godine je debitovao i za A tim u kvalifikacijama za Eurobasket 2017.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov