NA DANAŠNJI DAN PRE 21 GODINU OSNOVANA JE MEGA

Na današnji dan pre 21 godinu osnovana je Mega!

Naime, od 23. decembra 1998. kada je osnovana pod imenom Košarkaški klub Avala Ada, Mega je prešla veliki put od košarkaške sekcije fabrike kartonske ambalaže do jedinog tima izvan teritorije SAD koji je u 3 navrata imao po 3 igrača izabrana na istom NBA draftu. Zanimljivo je da je sportski direktor te ekipe bio Velimir Mihailović koji je sve ove godine proveo u klubu a danas je na mestu predsednika KK Mega Bemax.

Počevši od beton lige, klub je postepeno napredovao u rangovima takmičenja stigavši 2005. godine do Prve lige da bi 8 godina kasnije, na kraju sezone 2012/13 Mega obezbedila plasman u ABA ligu pod vođstvom trenera Dejana Milojevića koji je i danas prvi trener kluba. Posle 2 finala kupa 2014. i 2015. godine, Mega je ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem Kupa Radivoja Koraća 2016. godine da bi kao potvrda istorijske sezone stigao plasman u finale plej-ofa ABA lige. Naredne sezone je Mega bila učesnik premijerne sezone FIBA Lige šampiona a ovosezonsko izdanje ABA lige je sedmo uzastopno u kome učestvuje Mega.

Ipak, ono po čemu je Mega postala poznata u celom košarkaškom svetu osim originalnih dresova, je ;injenica da je prava fabrika igrača za najjaču košarkašku ligu sveta. Od 2014. godine čak desetorica igrača Mege su izabrana na NBA draftu, a petorica su direktno iz kluba otišla u NBA ligu. Najpoznatiji među njima je Nikola Jokić, u prošloj sezoni proglašen za najboljeg centra NBA lige, a pored njega od bivših igrača Mege u najjačoj ligi sveta igraju još Ivica Zubac, Goga Bitadze, Timote Luvavu-Kabaro, Vlatko Čančar kao i Boban Marjanović koji je u dresu Mege bio MVP KLS-a u sezoni 2012/13. Takođe od bivših igrača Mege, ove sezone u NBA je i Adam Mokoka koji ima potpisan dvostrani ugovor sa Čikago Bulsima.

Pored navedenih igrača, za Megu su nastupali i brojni bivši i sadašnji reprezentativci Srbije poput Vasilija Micića, Stevana Jelovca, Novice Veličkovića, Marka Kešelja… I u godinama koje dolaze, Mega neće odstupati od svog prepoznatljivog sistema rada, pa će i dalje kao ubedljivo najmlađi tim pružati priliku perspektivnim igračima da stiču preko potrebno iskustvo koje će ih i u budućnosti voditi do dresa reprezentacije i NBA klubova.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov