ĆAKIĆ: „MEGA JE NA PRAVOM PUTU“

Mega Leks je završio svoju 4. sezonu u ABA ligi na 6. mestu, što je posle prošlosezonskog finala, najbolji plasman kluba u regionalnom takmičenju. Pauza do početka Super Lige je bila pravi trenutak da se napravi prvi presek sezone sa Generalnim menadžerom kluba Goranom Ćakićem. Iako je Mega ove takmičarske godine debitovala i na evro sceni, učešćem u FIBA Ligi šampiona, u klubu nisu odustali od svoje filozofije po kojoj su postali prepoznatljivi širom sveta – forsiranju mladih igrača:

– Osnovni cilj Mega Leksa je razvoj i afirmacija mladih igrača. I ove sezone smo, kao i prošle, bili ubedljivo najmlađi tim ABA lige sa prosekom 21,2 godine po okončanju ligaškog dela sezone. Zanimljivo je da je do dolaska Predraga Samardžiskog najstariji igrač ekipe bio Radosav Spasojević koji je u februaru napunio 25 godina. Tu su i osamnaestogodišnji Kostja Mušidi i godinu dana stariji Vlatko Čančar koji su dobili prvu ozbiljnu šansu u seniorskoj košarci i pokazali da je i zaslužuju,

rekao je Goran Ćakić i potom nastavio priču o afirmaciji igrača u klubu:

– Kabu su prošle godine povrede sprečile da se razvije u punoj meri, ali je ovu godinu do sada odlično iskoristio, prvi je skakač ABA lige i drugi u FIBA Ligi šampiona. Pored nosioca Zagorca i Jaramaza, ekipi su dodatni kvalitet doneli nešto iskusniji igrači poput, Novaka, Rebića, Spasojevića… Svi su svesni da je Mega sjajna odskočna daska za njihove karijere i da kroz rad sa trenerom Milojevićem i stručnim štabom mogu puno da napreduju.

Sa rezultatom 11-15, Mega je došla do ukupnog skora od 53 pobede i 56 poraza za 4 godine u ABA ligi, pri čemu klub nijedne sezone nije išao ispod 11 pobeda. U tri od prethodne četiri sezone, Mega je bila najefikasniji tim lige. Osvajanjem šestog mesta u ABA ligi Mega Leks je ostvario drugi najbolji plasman od kada igra u regionalnom takmičenju. Pri tome, Mega je ove godine po prvi put izašla na evropsku scenu i učestvovala u FIBA Ligi šampiona:

– Drago nam je što smo bili deo premijerne sezone FIBA Lige šampiona. To je bilo dragoceno iskustvo kako za igrače tako i za menadžment kluba. Dobili smo sve pohvale od ljudi iz FIBA za organizaciju i na to smo ponosni. Sa druge strane, svesno smo ušli u rizik da će igranje na dva fronta poremetiti naš već ustaljeni koncept treninga zbog čega su i rezultati u prvom delu sezone bili nešto slabiji. U nezavidnoj situaciji u kojoj smo se našli u jednom trenutku u ABA ligi, pokazali smo kvalitet i karakter i sa pet pobeda u poslednjih sedam utakmica, završili takmičenje na pravi način. Igranje ABA lige je od izuzetne važnosti za naš klub i drago nam je da smo napravili kontinuitet u postizanju dobrih rezultata,

izjavio je Ćakić.

U veoma teškoj situaciji u kojoj se nalazi košarka kao sport, Mega Leks je uspeo da napravi održiv i prepoznatljiv koncept za koji svakodnevno stižu pohvale iz celog košarkaškog sveta:

Veliku podršku u tome smo imali od strane grada Sremska Mitrovica i hale PSC Pinki sa kojima izvrsno sarađujemo već nekoliko godina i koji su se pokazali kao naši pouzdani partneri. Kada već pričamo o organizaciji kluba, moram da naglasim da se uspešno nosimo sa svim izazovima u čemu nam ogromnu pomoć pružaju naši sponzori koji su prepoznali i podržali naš koncept i zato im dugujemo veliku zahvalnost,

istakao je Ćakić.

Posebno od NBA draftova 2014. i prošle godine, kada je u oba navrata klub imao po 3 izabrana igrača, Mega je postala najpoznatija evropska stanica mladih košarkaša na putu ka NBA ligi. Samim tim, na treninzima i utakmicama Mega Leksa je postalo uobičajeno da prisustvuju brojni NBA skauti, gde je na pojedinim mečevima bilo predstavnika iz više od 10 NBA klubova:

– Veoma nam imponuje što privlačimo veliku pažnju klubova iz NBA lige. To samo po sebi govori o kvalitetu našeg rada i da se nalazimo na pravom putu. Ponosni smo na sve naše igrače u najjačoj ligi, kao i na naše bivše igrače koji grade lepe karijere u evropskoj košarci.

Broj igrača koji direktno iz Mega Leksa odlazi u NBA je iz sezone u sezonu sve veći. Posle Nikole Jokića koji je napravio pravo čudo u Americi i koji zadivljuje sve košarkaške stručnjake, Timoti Luvavu i Ivica Zubac veoma dobro su se snašli u svojim ruki sezonama u NBA. Ovog leta preko Atlantika će i Rade Zagorac, a možda i neki njegovi saigrači:

– Zagorac se nalazi u Americi gde će iskoristiti pauzu do Super lige da se što bolje pripremi za izazove koji ga očekuju u NBA. Nadamo se da će još neko krenuti njihovim putem ovog leta. Sve to je velika satisfakcija za naš rad a pogotovo trenera Dejana Milojevića i kompletnog stručnog štaba koji je izuzetno posvećen svom poslu.

Sve ono što radi Mega na afirmaciji i promociji mladih igrača prepoznala je i Evroliga koja je njenim juniorima uputila specijalnu pozivnicu za učešće na Fajnal-ejtu koji se u vreme seniorskog Fajnal-fora održava u Istanbulu:

– Drugo naše učešće na finalnom turniru juniorske Evrolige, pored svih velikih imena koja će se naći u Istanbulu, predstavlja veliki uspeh i čast za naš klub. Napravili smo iskorak u radu sa mlađim kategorijama gde Vlada Vukoičić kao koordinator svih mlađih selekcija radi dobar posao. Juniori i kadeti se nalaze u vrhu takmičenja, a pioniri su već osvojili Mini kup Srbije i pri tome su neporaženi u ligi. Ipak, važnije od trenutnih rezultata nam je da iz sopstvenog pogona već pravimo konture prvog tima za narednu sezonu,

završio je Ćakić.

Foto: Mega Leks/Ivica Veselinov