JADE FATTOUH:”MEGA IMA VEOMA POŠTOVAN KOŠARKAŠKI PROGRAM”!

Kako se kraj sezone polako bliži, razgovarali smo sa pomoćnim trenerom Mega Leksa Jade Fattouh-om o rezimeu njegove sezone u Megi.

Žad, možete li nam nešto reći o svojim opštim utiscima o Mega Leksu?

Prvo, želeo bih da se zahvalim svakom članu Mega organizacije za ovu prelepu sezonu, igračima, trenerima, menadžmentu i navijačima. Mega ima veoma poštovan košarkaški program ne samo u Srbiji već u celom regionu i šire. Cilj je razvoj mladih talentovanih igrača, od kojih su neki već izabrani na NBA draftu a drugi su na tom putu. Znajući ovo, bio sam vrlo uzbuđen da postanem deo Mega porodice.

Šta ste očekivali a šta doživeli ovde?

Ovo je moje prvo radno iskustvo u Evropi. Znao sam da će da bude intezivno takmičenje i visok nivo košarke u ABA i Superligi. Balkan i uopšte, područje bivše SFRJ je poznato kao „zemlja košarke“ pa mi je boravak ovde bio izuzetno značajan na ličnom nivou.

Došli ste iz azijske košarke, koje su glavne razlike u odnosu na evropsku? Kako je prošao period adaptacije?

Košarka u Aziji se brzo razvija, bilo na Bliskom ili Dalekom istoku. Uz informacije i znanje koje je daleko brže dostupnije nego pre, igra je postala globalna pa tako možete videti sve bolju košarku u mnogim mestima u svetu. Lično sam i pre često bio u Evropi na košarkaškim kampovima ili trenerskim klinikama, kao i na nekim pripremama tako da je adaptacija za mene na kraju prošla glatko.

Da li ste puno naučili tokom Vašeg boravka u Mega Leksu?

Boravak u Megi je izuzetno bitan i dobar za moj razvoj. Svaki trener pokušava stalno da uči i razvija se, da vidi šta drugi rade i da podeli svoje stavove i mišljenja o tehničkim detaljima u praksi i igri. Verujem da je ovo pravi put za progres jer se igra zaista menja brzo pa bilo da ste mladi ili iskusni trener. Moram da napomenem da sam imao veliko zadovoljstvo da radim sa Dejanom Milojevićem, kao glavnim trenerom i kao osobom. Kao tim smo imali uspone i padove tokom sezone kao i svi drugi ali je u Megi to teže, imajući u vidu da imamo izuzetno mlade igrače kojima nedostaje iskustva. Na kraju smo ispunili svoje ciljeve i imali uspešnu sezonu pošto smo se plasirali u ABA ligu i naredne sezone, uz finale Kupa Radivoja Koraća.

Kakva je atmosfera u Megi?

Proveo sam sjajno vreme sa osobljem kluba. Imali smo dobru hemiju, kakva je uopšte bila i atmosfera u klubu i sa igračima, što je veoma bitno.

Kako Vam se sviđa Sremska Mitrovica i Beograd, gde ste provodili najviše vremena?

Beograd je lep grad koji ima dušu. Sviđa mi se, ljudi su fini i topli. Takođe, Sremska Mitrovica je takođe veoma lep grad i proveli smo sjajno vreme igrajući naše utakmice tu.

Puno ste putovali u toku sezone. Kako ste provodili slobodno vreme?

Kada nismo imali treninge, utakmice ili putovanja, vreme sam provodio uglavnom radeći ili gledajući košarku kod kuće, prateći šta drugi timovi rade.

Koji su Vaši planovi za budućnost?

Još uvek ne znam, videćemo šta će se desiti ovog leta.

Foto: Jovan Azdejković