FANTASTIČNA POBEDA MEGA MIS-A U LJUBLJANI ZA PLASMAN U POLUFINALE ABA LIGE

Košarkaši Mega MIS-a ostvarili su plasman u polufinale ABA lige, pošto su u drugoj utakmici četvrtfinalne serije savladali Cedevitu Olimpiju u Ljubljani 71:85 (22:22, 19:23, 19:21, 11:19). Tako su potvrdili ubedljivu pobedu iz Hale sportova Ranko Žeravica na startu četvrtfinala i sa 2-0 došli do polufinala, gde će igrati protiv Crvene zvezde ili SC Derby-a. Izabranici Marka Baraća su ponovo najbolje ostavili za kraj. Posle tri prilično izjednačene deonice, podigli su broj obrtaja u poslednjoj, stigli za nekoliko minuta do dvocifrene prednosti i tako uspostavili kontrolu. Poveli su i sa plus 17 na ulasku u poslednja tri minuta, pa je sve bilo prilično jasno u Stožicama. Mega MIS je sačuvala prednost i bez poraza otišla u polufinale.

Nikola Đurišić je odigrao još jedan odličan meč i bio među najzaslužnijima za trijumf u Sloveniji sa 20 poena. Do 20 je brojao i Stefan Miljenović, koji je odradio veliki posao u poslednjoj četvrtini, dok je Andrija Jelavić postigao 16 poena. Iks faktor Mega MIS-a na večerašnjem susretu bio je Petar Kovačević sa 12 poena i sedam skokova.

U redovima Cedevite Olimpije najefikasniji Šon Džons sa 15 poena, jedan manje je dodao Džastin Kobs, dok su dvocifreni bili i Alen Omić sa 11, kao i Jaka Blažič sa 10.

Mega je serijom 10:2 uspela da se odlepi početkom utakmice, ali se domaćin trgnuo i do kraja uvodne deonice stigao do preokreta. Usledila je rezultatska klackalica, da bi se posle poena Đurišića u poslednjim sekundama na prvi odmor otišlo sa nerešenim rezultatom (22:22). Nastavila se velika borba po povratku na parket, Cedevita Olimpija je bila u prednosti do sredine druge četvrtine, kada su ekipe ponovo počele da se smenjuju u vođstvu. Zahvaljujući Đurišiću i dobroj roli Kovačevića, Mega MIS je u finišu prvog poluvremena uspela da se odvoji, pa je posle 20 minuta vodila 41:45.

Vratili su Ljubljančani prednost u uvodnim minutima treće deonice, ali je Mega preko Đurišića odgovorila serijom 9:0. Čuvala je prednost, a onda je i osetnije uvećala u poslednjem minutu preko Jovića i Kovačevića, da bi poslednji odmor dočekala sa šest poena viška (60:66). Čuvala je Mega prednost u odlučujućem kvartalu, stigla i do dvocifrenog viška, da bi posle trojke Miljenovića na četiri i po minuta do kraja povela 64:80. Imala je i plus 17 u poslednja tri minuta, pa je bilo jasno da će se Cedevita Olimpija teško vratiti. Nije uspela da odgovori, pa je slavlje ekipe Marka Baraća moglo da počne.

Mega MIS će se za finale plej-ofa ABA lige početkom maja boriti protiv boljeg iz duela između Crvene zvezde i SC Derby-a, a beogradski sastav pred drugi meč vodi 1-0 u seriji.

Mega MIS: Milijašević 2, Miljenović 20 (5 sk, 4 as, in 19), Jelavić 16 (in 19), Marković, Kobzistij, Popović, Đurišić 20, Kovačević 12 (7 sk), Plavšić 6 (8 sk), Jović 4, Mušicki, Malovec 5

Cedevita Olimpija: Stjuart 7, Kobs 14, Glas 2, Blažič 10, Todorović, Hrovat, Džons 15, Ščuka 6, Klobučar 3, Omić 11, Dragić, Šaškov 3

Foto: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer