REKORDNA ŠESTA VEZANA POBEDA MEGA MIS-A U ABA LIGI ZA SKOK NA ČETVRTO MESTO

Košarkaši Mega MIS-a nastavili su sa sjajnim rezultatima u ABA ligi, pošto su u pretposlednjem, 25. kolu savladali Split u TC Dejan Milojević 92:78 (22:25, 27:17, 25:19, 18:17). Izabranici Marka Baraća su sredinom druge deonice uspostavili kontrolu, potom nastavili sa odličnom igrom i u trećem kvartalu, pa su poslednjih 10 minuta dočekali sa 13 poena viška. Split je u nekoliko navrata tokom odlučujućih 10 minuta uspevao da svede deficit na jednocifren broj poena, ali ne i da ozbiljnije ugrozi prednost Mege koja je držala stvari pod kontrolom i upisala rekordnu šestu uzastopnu pobedu u regionalnom takmičenju. Tako je popravila bilansa na 15-10 i popela se na četvrto mesto na tabeli, koje obezbeđuje prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa. Split je posle poraza u Beogradu na 11-14.

Nikola Đurišić je potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi, a u susretu sa Splitom je napravio i iskorak, pošto je ubeležio rekord karijere u ABA ligi sa 31 poenom (indeks 30). Ipak, titula najkorisnijeg igrača utakmice pripala je Stefanu Miljenoviću koji je susret okončao sa 20 poena, osam skokova i čak osam iznuđenih prekšraja za indeks 36. Ispratio ih je Andrija Jelavić sa 12 poena i pet skokova.

U ekipi Splita se izdvojio Derek Fanderburk sa 25 poena, a dvocifren učinak zabeležili su još Toni Perković sa 14 i Šenon Šorter sa 11 postignutih poena.

Mega je dobro otvorila utakmicu i povela sa 9:4 posle manje od tri minuta igre, ali je usledio odgovor Splita koji je ubrzo stigao do preokreta (11:12). Nastupio je egal sve do poslednja dva minuta, kada su gosti uspeli da se odlepe na 20:25, ali je Iljasolu do dolaska na prvi odmor polaganjem smanjio zaostatak na tri poena. Sastav iz Hrvatske je nakratko ponovo stekao nešto osetniju prednost, poveo 24:33 na sedam minuta do velikog odmora, ali su onda puleni Marka Baraća preuzeli stvari u svoje ruke. Đurišić je pogodio tri trojke, ispratio ga je Miljenović i domaćin je očas posla stigao do preokreta. Nastavila je Mega sa dobrom igrom, pa je povela i sa osam razlike na nešto više od minut do kraja prvog poluvremena, da bi se na pauzu otišlo sa 49:42 na semaforu u TC Dejan Milojević.

Iako je Split dobro otvorio treću deonicu, košarkaši Mega MIS-a su se brzo konsolidovali i još jednom preuzeli kontrolu, pa su ubrzo stekli i prvu dvocifrenu prednost posle zakucavanja Plavšića u 23. minutu utakmice (59:48). Povela je potom Mega i sa plus 15, da bi posle 30 minuta igre vodila 74:61. Split je uspeo da svede zaostatak na jednocifren broj poena u odlučujućem periodu, ali je Mega sačuvala višak i posle pet vezanih poena Đurišića povela sa komfornih 82:69 na nešto manje od šest i po minuta do kraja susreta. Gosti nisu imali snage da odgovore, pa je Mega MIS došla do novog ubedljivog trijumfa.

U poslednjem kolu ligaškog dela sezone u ABA ligi, košarkaši Mega MIS-a gostuju Igokei u Laktašima. Susret je zakazan za subotu, 6. april, od 17.00.

Mega MIS: Milijašević, Miljenović 20 (8 sk, in 36), Jelavić 12 (5 sk), Popović, Milutinović, Iljasolu 8, Đurišić 31 (in 30), Kovačević 4, Plavšić 7 (5 sk), Jović 7, Malovec 3

Split: Fanderburk 25, Perković 14, Šorter 11, Saliven 8, Kalajžić 2, Tišma 3, Runjić, Kučić 4, Vuko 5, Perkušić, Ljubičić 6

Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov