MEGA MIS DOŠLA NA PRAG VELIKOG PREOKRETA, ALI IPAK IZGUBILA OD RUMUNSKOG ŠAMPIONA KLUŽA U NEIZVESNOJ ZAVRŠNICI

Košarkaši Mega MIS-a su u okviru priprema za sezonu 2023/24, u Hali sportova Ranko Žeravica dočekali rumunskog šampiona U-BT Kluž i posle velike borbe u drugom poluvremenu pretrepli poraz rezultatom 77:83 (23:32, 11:22, 16:12, 27:17). Gost je izvrsnim šutem za tri poena izgradio prednost u prve dve četvrtine, potom vodio ubedljivo u trećoj, ali izabranici Marka Baraća su na vreme zategli odbranu i počeli da tope zaostatak, da bi u finišu susreta došli na samo posed minusa. Ipak, rumunski sastav je odoleo u poslednjim sekundama i ubeležio pobedu.

Sjajan meč u dresu Mege odigrao je Nikola Topić, pošto je bio blizu tripl-dabl učinka sa 20 poena, 11 skokova i sedam asistencija, te je susret okončao kao najkorisniji igrač na parketu sa indeksom 34. Odlično su ga ispratili Omerdžan Iljasolu sa 18 poena i pet asistencija, kao i Andrija Jelavić, koji je poput Topića ubeležio dabl-dabl sa po 13 poena i uhvaćenih lopti (indeks 20).

Kluž je fantastično otvorio utakmicu. Služio je šut košarkaše rumunskog šampiona, pa su za samo 10 minuta postigli sedam trojki iz devet pokušaja, što im je donelo devet poena viška pred prvi odmor (32:23). Nastavili su gosti sa dobrom igrom i po povratku na parket, Mega nije uspevala da pronađe ritam u napadu, pa se posle prvog poluvremena našla u zaostatku od 20 poena (34:54).

Otvorili su košarkaši Kluža treću četvrtinu sa sedam vezanih poena i poveli 61:34, ali je u tom trenutku počelo buđenje igrača Mega MIS-a. Serijom 16:5 su zatvorili deonicu, a onda u odlučujućoj nastavili sa odličnom igrom na oba kraja terena. Posebno je odbrana Mege bila na visokom nivou, te se iz minuta u minut topila prednost rivala. Na 13 sekundi do kraja, na semaforu je stajalo 77:80, ali nije mlada Baraćeva ekipa imala snage za potpuni preokret. Gosti su sa linije penala odbili nalet Mege, koja je imala priliku da šutem sa distance svede minus na samo poen u samom finišu, ali lopta nije htela kroz obruč i rumunski sastav je slavio.

Mega MIS: Jelavić 13 (13 sk, 20 in), Topić 20 (11 sk, 7 as, 34 in), Miljenović 6, Kobzistij 8, Iljasolu 18 (5 as), Kovačević 3, Jović 4, Malovec 1, Paunović, Milutinović, Plavšić 4

Kluž: Guzman 16, Mejeris 1, Lapuste 3, Rošnafski, Sili 19, Petrić, Stipanović 8, Kate 2, Mačuka 5, Edi 11, Džons 7, Ričard 11

Mega MIS je nakon dva susreta sa ekipom Univerziteta Južna Kalifornija na Mikonosu savladala ubedljivo OKK Beograd po nastavku priprema za sezonu 2023/24 u Srbiji, a potom dobila i Igokeu u Hali sportova Ranko Žeravica. Do početka ABA Super Kupa (od 18. do 20. septembra), ekipu Marka Baraća očekuje još provera protiv Spartak Office Shoes-a (12. septembar), takođe u Hali sportova.

Foto: Mega MIS