BORBA DO POSLEDNJIH SEKUNDI U SREMSKOJ MITROVICI, ALI PORAZ MEGA MIS-A OD BUDUĆNOSTI U NEIZVESNOJ ZAVRŠNICI

Košarkaši Mega MIS-a su pružili sjajan otpor, imali kontrolu u većem delu susreta, ali nisu uspeli u neizvesnoj završnici da savladaju Budućnost VOLI u Sremskoj Mitrovici, te su posle drugog poraza zaustavljeni u četvrtfinalu plej-ofa ABA lige, 80:82 (19:15, 27:14, 14:26, 20:27). Izabranici Marka Baraća su sjajnom igrom u drugoj četvrtini došli do velike prednosti, dočekali veliki odmor sa plus 17, nakratko uvećali prednost u trećem kvartalu, ali je onda usledio odgovor iskusnijeg protivnika koji je velikom serijom prepolovio zaostatak. Ipak, dočekala je Mega poslednjih 10 minuta sa viškom od pet poena, ali u odlučujućem periodu su gosti preokrenuli. Ušlo se u neizvesnu završnicu, Baraćev tim je odbijao da se preda, ali je šampion Crne Gore na kraju ipak sačuvao prednost i drugom pobedom u četvrtfinalnoj seriji izborio plasman u polufinale regionalnog takmičenja.

Pre početka susreta održan je minut ćutanja u čast žrtava tragedija koje su se dogodile u OŠ Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu. Svi igrači su nosili crni flor na dresu, a na zagrevanje su istrčali u posebno dizajnirajnim majicama sa posvetom za tragično stradale.

U ekipi Mege se istakao Ahmad Rori sa 22 poena i po četiri skoka i asistencije za indeks korisnosti 27. Matej Rudan je dodao 12 poena, Aleksa Uskoković je brojao do devet, ali uz pet assitencija i po tri skoka i ukradene lopte za indeks 17. Luka Cerovian je takođe brojao do devet, a kapiten je ubeležio i šest skokova (indeks 16). Danko Branković je bio blizu dabl-dabla sa po osam poena i uhvaćenih lopti (indeks 14).

Pred sam početak utakmice, bivši kapiten Mege Rade Zagorac uručio je Nikoli Đurišiću trofej za Top Prospekta ABA lige.

Pobednički sastav je sa 16 poena i devet skokova predvodio bivši igrač Mege Alfa Kaba, Erik Grin je dodao 14 poena, dok su po 11 ubeležili Džej Džej O’Brajen i Marko Jagodić Kuridža, a dvocifren sa 10 poena bio je i Trej Bel Hejns.

Posle izjednačene borbe u većem delu prve deonice, Mega je u finišu vezala četiri poena i uspela da se odlepi pred prvi odmor. Bila je to najava oluje Baraćevih izabranika u drugom periodu, koji su iz minuta u minut uvećavali prednost, da bi veliki odmor dočekali sa velikih 46:29.

Kaba je povukao goste u trećem kvartalu, pa je Budućnost od minus 19, kroz samo nekoliko minuta uspela da svede zaostatak na jednocifren broj poean. Prišla je i na minus od dva poena, ali košarkaši Mege nisu dozvoljavali preokret. Grbović je postigao tri važna poena u završnici trećeg perioda, te je Mega MIS poslednji odmor dočekala sa 60:55.

Ipak, usledio je preokret u poslednjoj deonici, ali za njim i velika borba za svaki posed. Dobro se Mega nosila sa protivnikom, ostala u igri do samog kraja, ali su Podgoričani u penal završnici bili skoncentrisani te su sačuvali plus i ubeležili pobedu.

Tako su košarkaši Mega MIS-a zaustavljeni u četvrtfinalu, do kojeg su stigli kao šestoplasirani na tabeli ABA lige sa učinkom 12-14. Sezona 2022/23 ostaće upamćena kao prva u kojoj je ostvaren plasman u plej-of od 2016. godine, ali i po istorijskom nizu trijumfa iz drugog dela sezone, kada je na 10 odigranih mečeva ostvareno devet pobeda.

Mega MIS: Paunović, Branković 8 (8 sk), Rudan 12, Uskokovi č 9 (17 in), Kobzistij, Kazalon 8, Đurišić 5, Kovačević, Cerovina 9 (16 in), Rori 22 (27 in), Grbović 7, Terzić

Budućnost: Rejnolds, Bel Hejns 10, Atić 6, Kaba 16, Lazić , O’Brajen 11, Ilić 3, Jagodić Kuridža 11, Drobnjak 2, Popović 9, Grin 14, Kamenjaš

Foto: Mega MIS