MEGA MIS SRUŠILA ZADAR U NEIZVESNOJ ZAVRŠNICI I UPISALA TREĆU VEZANU POBEDU

Košarkaši Mega MIS-a su nastavili trijumfalni niz, pošto su posle FMP Meridiana i Igokee, u 16. kolu ABA lige savladali i Zadar 80:77 (24:20, 16:18, 17:20, 23:19). Izabranici Marka Baraća su u Hali sportova Ranko Žeravica slavili posle 40 minuta velike borbe i velikog preokreta u završnici. Posle egala u prva tri kvartala, u četvrtom se ekipa Danijela Jusupa odlepila i povela sa osam razlike u ranoj fazi. Nije to obeshrabrilo mladu ekipu Mege, koja je strpljivo tražila rešenja u napadu i ostavljala poslednji atom snage u odbrani, pa je na dva i po minuta do kraja vratila prednost. Pokušao je hrvatski tim da se vrati, ali Baraćeva četa je odbila sve nalete rivala, sačuvala višak i upisala zlata vrednu pobedu protiv jednog od najprijatnijih iznenađenja regionalnog prvenstva.

Mega je tako popravila učinak na 6-10 i u potpunosti se vratila u trku za plej-of, dok je Zadar pretrpeo osmi poraz i sada je na polovičnom skoru 8-8.

Igrač utakmice bio je Matej Rudan koji je upisao sjajan dabl-dabl sa 16 poena i 13 skokova za 25 indeksnih poena. Ispratili su ga Malkolm Kazalon sa 11 poena, pet skokova i pet asistencija, za indeks korisnosti 16, kao i Nikola Đurišić i Andrija Grbović sa po 10 postignutih poena. Kapiten Luka Cerovina je punio razne statističke kolone, pa je susret okončao sa devet poena i po šest skokova i asistencija, za indeks 16.

U ekipi Zadra 26 poena Luke Božića, 18 je dodao Antonio Jordano, dok je do 10 brojao Dario Drežnjak.

Gost je utakmicu otvorio sa tri vezane trojke, ali nije to uzdrmalo Baraćeve izabranike. Smireno su počeli da tope zaostatak, da bi napravili seriju 11:1 za potpuni preokret. Usledila je rezultatska klackalica, ali se Mega odlepila trojkom Uskokovića na 33 sekunde do kraja kvartala – na prvi odmor se otišlo sa 24:20 u korist domaće ekipe. Čuvali su igrači Mege prednost preko Rudana i Uskokovića, priključio im se i Cerovina, da bi posle trojke Kovačevića u finišu poluvremena Baraćeva ekipa imala šest poena viška. Zadar je potom vezao četiri poena, pa je Mega MIS ostala u prednosti pred pauzu od 15 minuta (40:38).

Vodila se velika borba u trećem kvartalu, da bi hrvatski tim posle tri i po minuta igre trojkom Lakića stigao do preokreta. Smenjivale su se ekipe u vođstvu u nastavku četvrtine, pa se posle preciznog hica Grbovića s distance Mega opet blago odvojila, ali je sastav Danijela Jusupa uspeo da vrati prednost u poslednjim sekundama i poslednju četvrtinu dočekao sa poenom viška. Raspucao se Jordano na startu odlučujućeg perioda, vezao osam poena, ali su trojkama odgovorili Rori i Cerovina. Ipak, Božić je čuvao višak gostujućem sastavu, ali Mega nije odustajala. Čuvali su je Rudan i Kazalon u igri, a onda je Uskoković trojkom na dva minuta do kraja preokrenuo. Odbranila je Mega naredna dva napada, a Uskoković i Rori su uvećali prednost na četiri poena u poslednjem minutu, da bi tačku stavio Kazalon sa linije penala za veliku pobedu Mega MIS-a.

Košarkaši Mege u narednom kolu gostuju u Zagrebu ekipi Cibone, a susret je na programu u nedelju od 12:00.

Mega MIS: Branković 4, Rudan 16 (13 sk, 25 in), Uskoković 9, Kazalon 11 (5 sk, 5 as), Đurišić 10, Kovačević 3, Cerovina 9 (6 sk, 6as), Rori 8, Grbović 10, Marković, Mušikić, Stefanović

Zadar: Dejvis 5, Jordano 18, Klarica, Sikirić, Žganec 2, Čampara 2, Matulina, Lakić 8, Drežnjak 10, Božić 26, Ramljak 3, Šantelj 3

Foto: Mega MIS/Ivica Veselinov