PORAZ MEGE OD ZADRA U POSLEDNJOJ SEKUNDI

Poraz Mege u dramatičnom finišu!

Košarkaši Mega Mozzarta su u okviru 12. kola ABA lige izgubili od Zadra sa 70:72 (16:24, 16:22, 26:11, 12:15). Izabranici trenera Vladimira Jovanovića tokom većeg dela meča bili su rezultatskom deficitu koju su u trećoj četvrtini uspeli da stignu. U poslednjoj četvrtini je Mega imala i vođstvo, ali je u dramatičnom finišu ponestalo snage i malo sreće pa je Zadar poenima Kartera u poslednjoj sekundi stigao od pobede.

Najefikasniji u redovima Mege su bili Simanić sa 12, kao i Smit, Ružencev i Jović sa po 11 poena, dok se u ekipi Zadra se istakao Džastin Karter sa 25 poena, koji je ujedno bio i junak trijumfa .

Posle 12 odigranih kola regionalnog takmičenja Mega Mozzart ima skor 5-7 dok je Zadar upisao treću pobedu. Mega će u narednom kolu 27. decembra gostovati Partizanu.

Vladimir Jovanović je započeo meč sa sledećom petorkom: Smit, Đurišić, Jović, Simanić i Matković, a domaći su imali dosta problema u prvoj deonici. Nerešiva enigma za odbranu Mege bio je centar Zadrana Trevor Tompson koji je igrao kao u transu na startu meča. Tompson je ubacio prvih 12 poena za goste i doneo određenu sigurnost u igri ekipi trenera Vladimira Anzulovića. Mega je igrala pomalo konfuzno u napadu uz slabije procente šuta spolja, dok je Zadar nakon izlaska iz igre Tompsona težište napada preselio van linije 6,75. To se isplatilo Dalmatincima, pa su Jordano, Vuković, Marčinković, Drežnjak i Mavra pogađali trojke u visokim procentima što im je donelo maksimalnih 15 poena prednosti sredinom druge deonice (19:34).

Veliki broj promašenih zicera Mege, kao i nesigurnost prilikom izvođenja slobodnih bacanja, otežavalo je posao izabranicima Vladimira Jovanovića koji su znatno agresivnijom odbranom i pritiskom na loptu preko čitavog terena pokušavali da smanje vođstvo Zadrana. Efikasnost gostiju je takvim pristupom bila smanjena, ali prazne minute Zadra Mega je slabo iskoristila pa je prednost smanjena samo na 10 poena (28:38), a do odlaska na veliki odmor Zadar je pre svega zahvaljujući probuđenom Karteru stekao 14 poena viška (32:46).  

Tokom pauze na poluvremenu je održano takmičenje u šutiranju sa pola terena za LCD TV, poklon kompanije Tehnomanija, ali nažalost, nasumično odabrani takmičari iz publike nisu bili precizni.

U drugom poluvremenu Mega je zaigrala mnogo bolje. Tompson je u ranoj fazi treće doenice zaradio četvrtu ličnu grešku pa je morao da se preseli na klupu, Nikola Janković uneo je preko potrebnu energiju, pre svega u odbrani, a Dejšon Smit je preuzeo odgovornost u napadu pa je Mega u 27. minutu stigla do izjednačenja (51:51). Poenima Boriše Simanića Mega je posle dugo vremena ponovo došla u vođstvo (56:55), a sa minimalnom prednošću je ušla i u poslednji kvartal.

Velika borba rasplamsala se u ćetvrtoj četvrtini. Dugo se igralo koš za koš, a onda je Zadar serijom 0:6 ponovo došao do vođstva (63:65). Ipak, tek što je doneo prednost svom timu, Tompson je zbog pet ličnih morao van igre, a Jović je trojkom Megi vratio prednost. Rezultatska klackalica doprinela je dramatičnom finišu. Ipak, sustižući veliku prednost Zadra, Mega je znatno izgubila na svežini u završnici što je Zadar iskoristio i trojkom Jordana stekao četiri poena prednosti (66:70). Smit je 16 sekundi pre kraja pogodio za izjednačenje, a Mega je odlučila da posle tajma-auta Zadra brani poslednji napad. Karter je preuzeo odgovornost i poenima samo 0,9 sekundi pre kraja rešio pitanje pobednika. Ružencev je u preostalom vremenu pokušao sa čitavog terena, ali je njegov šut završio na obruču. 

Mega Mozzart: Balcerovski 6 (7 skokova), Vujić, Ružencev 11, Jović 11, Rudan, Kočović, Smit 11 (6 asistencija), Janković 4, Cerovina 4, Matković 7, Đurišić 4, Simanić 12.

Zadar: Karter 25, Marčinković 8, Paponja, Jordano 6, Brala, Vuković 5, Bursać, Junaković, Buljan, Drežnjak 6, Mavra 5, Tompson 17.

Foto: Mega Mozzart/Ivica Veselinov