NAJMLAĐI U LIGI, A NAJBOLJI U…

Košarkaški klub Mega Bemax je sa četiri uzastopne pobede potvrdio svoj najbolji start u ABA ligi otkako je 2013. godine po prvi put zaigrao u regionalnom takmičenju. Mesto na čelu tabele sa skorom 4-0 dobija još na značaju imajući u vidu da je prosek rostera 21.1 godinu, po meču je Mega najmlađa ekipa u ligi, a pri tome treba naglasiti da najiskusniji igrač ekipe Branislav Ratkovica (33 godine) zbog povrede još uvek nije debitovao ove sezone u ABA ligi. Najstariji igrač posle njega je Stefan Fundić koji je u junu napunio 24 godine.

Načini na koje je Mega dobijala utakmice su se razlikovali iz meča u meč. Igokea je u Laktašima savladana pošto je posle velike prednosti Mege, u finišu meča odbijen nalet domaće ekipe. FMP je u Sremskoj Mitrovici savladan ubedljivo, dok je u Zagrebu pobeđen jedan od favorita takmičenja Cedevita i to pošto su izabranici trenera Dejana Milojevića su odigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije u poslednjoj četvrtini. Protiv Olimpije košarkaši Mege nisu imali svoj šuterski dan (40% za 2 i 21% za 3 poena), u 3. četvrtini su zaostajali 13 poena, ali su sjajnom odbranom (29 primljenih poena za poslednjih 25 minuta meča) i bez Bitadzea i Čarapića koji su u finišu 4. četvrtine dobili 5. ličnu grešku, na kraju posle produžetka došli do preokreta i pobede.

Trener Mega Bemaxa Dejan Milojević je istakao da mu je drago što je ekipa pokazala karakter u tim mečevima:

– To mi je jedan od glavnih utisaka na početku sezone, karakter koji su moji igrači pokazali u ova četiri meča. Odigrali smo najbolje kada je bilo najpotrebnije. Ne volim da izvajam igrače po učinku, ali mi je drago što je više njih iskakalo u ključnim momentima na mečevima, što je dobar pokazatelj snage naše mlade ekipe, da igrači vredno rade i spremni dočekuju svoju šansu, 

rekao je Milojević.

Kada se pogleda timska statistika Mega Bemaxa, mogu se uočiti i razlozi odličnih rezultata ekipe pošto je Mega u vrhu svih relevatnih statističkih kategorija.

Ekipa Dejana Milojevića je najefikasniji tim ABA lige pošto su u proseku beležili 86.25 poena po meču. Sa druge strane, Mega je po meču primala 72 poena i samo su Crvena zvezda mts i Budućnost VOLI primili manje poena. 

Mega je skakački trenutno ubedljivo najbolja ekipa ABA lige sa ukupno 43.5 skokova po meču, odnosno skoro 6 više od prve sledeće ekipe, Petrol Olimpije. Takođe, Mega Bemax je prva u ligi i u kategoriji ukradenih lopti, 9.25 po meču, dok je u asistencijama druga pošto je prvoplasirana Crvena zvezda mts zabeležila ukupno 2 asistencije više, 85 u odnosu na 83 Mege.

Trener Mega Bemaxa Dejan Milojević je istakao da su ovi statistički pokazatelji proizašli pre svega iz dve stvari

– Sigurno je da nas ovakve stvari raduju jer potvrđuju naše dobre partije na terenu, ali ipak bih istakao da sve to proizilazi iz naše agresivne odbrane i dobre energije na parketu. To se najbolje videlo na poslednjem meču protiv Olimpije gde nas šut nije služio najveći deo meča, ali da smo zahvaljujući agresivnoj odbrani na kraju preokrenuli meč i došli do pobede koja puno znači za samopouzdanje naše mlade ekipe,

istakao je Milojević.

Individualno, jedan od najboljih igrača lige je centar Mega Bemaxa Goga Bitadze. Trenutno je 4. najkorisniji igrač ABA lige sa prosekom od 21 indeksnog poena, na listi strelaca je 5. sa 17.75 poena po meču, na deobi 1. mesta je na listi najboljih skakača sa 9 skokova u proseku a 5. je na listi blokera sa 1.75 blokada po utakmici. Bitadze je igrama na početku sezone potvrdio da će biti lider ove mlade ekipe Mege, ali i da će Mega moći da se osloni i na ostale igrače, kao što je to pokazao start takmičenja.

Košarkaše Mega Bemaxa u nedelju od 21 čas u Baru očekuje meč protiv učesnika Evrokupa, ekipe Mornara, kada će izabranici trenera Dejana Milojevića pokušati da dođu i do 5. uzastopne pobede u sezoni i tako potvrde mesto na vrhu tabele ABA lige.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov