NENAD ČANAK, NOVI TRENER JUNIORSKOG TIMA:“PUN ELANA I MOTIVA ZA DOKAZIVANJE!“

Razgovorali smo za Nenadom Čankom, novim trenerom juniorskog tima Mega Leksa o izazovima koje slede, stečenom iskustvu, radu u mladoj reprezentaciji i uopšte, o prethodnom periodu sazrevanja na mestu pomoćnog trenera.

Pre svega čestitke na postavljenju na mesto trenera juniorskog tima. Kakvi su tvoji prvi utisci?

Za mene je ovo jedno novo iskustvo jer, pre svega, radim samostalno. Ušao sam u ovu priču pun elana i motiva za dokazivanje. Mesto trenera juniorskog tima je stepenik više u mojoj nadogradnji za trenera.

Kao asistent u prvom timu, i pre si imao prilike da radiš sa izuzetno mladim i talentovanim igračima. Kakvu razliku vidiš između te dve pozicije?

U prvom timu Mega Leksa sam bio deo sistema, sa svojim sugestijama ali sve u pravcu ideje glavnog trenera. Sada imam priliku da postavim svoj sistem, ideje i da donosim odluke u skladu sa time. Sigurno je da postoje razlike, najviše imajući u vidu fizičke karakteristike igrača u prvom i juniorskom timu.

Šta vidiš kao svoj glavni zadatak na mestu trenera juniorskog tima? Koji su glavni ciljevi pred novu sezonu Juniorske lige?

Glavni cilj mi je da što više igrača iz juniorskog pogona za godinu, dve konkurišu za prvi tim Mega Leksa. Pored individualnog napretka igrača, bitno mi je da nauče da kroz igru ispunjavaju i timske zadatke koji budu postavljeni pred njih. Nemamo imperativ rezultata u Juniorskoj ligi Srbije već želju za konstantnim napredovanjem košarkaša na putu ka prvom timu.  Kao pomoćni trener sam uvek imao fenomenalnu komunikaciju sa igračima i to ću pokušati da prenesem i ovde.

Kakav je plan priprema juniorske ekipe? Na čemu se više insistira na treningu?

Ideja je da nauče pravilno da treniraju uz poboljšanje individualnih sposobnosti, tehničkih i taktičkih i da se to reflektuje na dobre rezultate ekipe. Sa nama je i novi kondicioni trener Aleksandar Borisavljević “Bora” koji je potpuno posvećen svom zadatku i igrači su vrlo motivisani za njegove treninge.

Osvojio si zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina kao asistent Vladimiru Đokiću. Kakav je osećaj bio na tokom priprema i na prvenstvu. U čemu se razlikovao tvoj rad u reprezentaciji u odnosu na klub?

Fenomenalno iskustvo i jedan od srećnih trenutaka u mojoj karijeri. Odlična saradnja sa mojim prijateljem i nekadašnjim saigračem Vladimirom Đokićem. U reprezentaciji je posebno to što u 15 dana treba da napraviš rezultat što povlači mnogo intezivniju saradnju za malo vremena, skauting, priča sa igračima, sve to ide daleko brže. U klubu je rad cele godine sa ciljem da igrači budu bolji a na Evropskom prvenstvu je akcenat bio na rezultatu reprezentacije. Srećan sam što je na kraju sve super ispalo.

Svoju trenersku karijeru si započeo pre tri godine u Megi. Prvo, da li si kao igrač uopšte razmišljao o trenerskoj karijeri posle igračke?Kako sebe vidiš sada u odnosu na taj početak?

Pred kraj igračke karijere sam počeo da razmišljam o započinjanju trenerske. Želeo sam da ostanem u košarci jer je to polje u kome se najbolje osećam. Kao igrač sam učio i pamtio dobre stvari kod trenera ali sam pamtio i one koje mi nisu prijale kao ni ekipi i to iskustvo mi je puno značilo do sada karijeri. Što duže radim, vidim sve rupe u znanju jer se konstantno otvaraju nova poglavlja koja treba da izučim. To je neprekidni niz usavršavanja i praćenja trendova u košarci. Kada sam počinjao trenersku karijeru, mislio sam da znam dosta ali sada kada znam više u odnosu na taj period, svestan sam zapravo koliko me još učenja čeka.

Za kraj, tvoje mišljenje o prvom timu Mege?

Potpuno nova ekipa u odnosu na prošlu sezonu. Gledao sam utakmicu protiv Gabona i poznajući Dejana Milojevića i njegovu posvećenost i energiju, očekujem agresivnu igru sa puno trčanja. Profil igrača je takav da verujem da će se igrati mnogo bolja odbrana. Treba nadomestiti kvalitet košarkaša koji su otišli, pre svega kvalitet i kreativnost Jokića i Miljenovića ali verujem u uspeh ove izuzetno mlade i talentovane ekipe.

FOTO 1: Jovan Azdejković