Miljenović: „Pik sa Jokićem postaje zaštitni znak“

Najbolji igrač ABA lige za mesec oktobar je Nenad Miljenović! Talentovani organizator igre Mega Vizure je u prethodnih pet kola prosečno beležio 16,8 poena, 10,2 asistencije, 4,8 skokova i 1,6 ukradenih lopti. Njegov prosečni indeks uspešnosti u tom periodu bio je 26!

Istorija je ispisana. Imamo prvog igrača meseca u istoriji ABA lige, a on je Nenad Miljenović, talentovani plejmejker Mega Vizure. Postoji nekolicina parametara kada je izbor za MVP-a u pitanju, a Nenad ispunjava svaki od njih.

Naš najkorisniji igrač meseca je igrao u svakom od prethodnih pet kola, a bio je jedan od najzaslužnijih što je Mega Vizura upisala tri pobede uprkos teškom rasporedu. Njegov prosek od 26 indeksnih poena po meču je ubedljivo najveći od svih ostalih igrača u oktobru. Štaviše, on je pokazao da je savršen timski igrač. Njegov trenutni prosek od 10,2 asistencije po meču je apsolutni rekord u istoriji ABA lige! Uz njegovu pomoć mladi i neiskusni tim Mega Vizure ima tri pobede iz pet utakmica i nalazi se u gornjem delu tabele. Verovatno, iznad očekivanja mnogih ljubitelja košarke.

Uzimajući u obzir neverovatne veštine koje je Miljenović prikazao do sada u sezoni, navijači mogu da budu sigurni da on polako ali sigurno ide stopama Darija Šarića, Jusufa Nurkića, Bojana i Bogdana Bogdanovića, Miloša Teodosića, Nikole Pekovića, Nikole Vučevića, Gorana i Zorana Dragića, Anta Tomića i svih ostalih koji su ostavili dubok trag u ABA ligi, istinskoj kolevci za sve evropske košarkaške talente.

Pročitajte intervju sa Nenadom Miljenovićem.

Zvanično ste proglašeni najboljim igračem ABA lige za mesec oktobar. Koliko Vam znači ovakvo priznanje kao jednom mladom igraču?

"Ovakvo priznanje mnogo znači. Prvi put ABA liga dodeljuje ovako nešto i zaista sam počastvovan što sam baš ja proglašen za najboljeg igrača ovog meseca. Protekli mesec je zaista bio sjajan za ceo klub. Mega je ostvarila tri velike pobede. Ovo priznanje je došlo kao posledica velikog rada i truda."

ABA liga je u poslednjih nekoliko godina iznedrila veliki broj talenata, koji su kasnije ostvarili vrhunske karijere. I vi ste krenuli ovim putem. Da li je ovo takmičenje idealno za razvoj i napredak mladih igrača?

"Stvarno jeste. ABA liga iz godine u godinu postaje sve bolja. Učešće uzimaju najbolji klubovi sa ovih prostora i sve veći broj mladih i talentovanih igrača dobija svoje mesto. Čini mi se čak 6 draftovanih igrača na poslednjem NBA draftu iz ABA lige puno govori o kakvoj ligi je reč i koliko je ona bitna."

Mega Vizura važi za najmlađi tim ne samo u ABA ligi, već i u Evropi – već drugu godinu zaredom trener Milojević, i sam mlad kao trener, je u prvi plan stavio nekoliko novih, mladih igrača. Kakvo je vaše mišljenje o vašem treneru, kakva je saradnja sa njim?

"Kao što ste i rekli u Megi ove godine igra puno novih mladih igrača. Svesni smo da je svaki početak težak, ali dokazali smo da možemo i to je vrlo bitno. Što se tiče Milojevića, on je jedan od najperspektivnijih mladih trenera u Evropi. Već drugu godinu za redom sam sa njim i tek sad vidim koliko znači kontinuitet u radu sa jednim trenerom. Dejan je vrlo direktan, iskren i sa njim uvek znamo na čemu smo i to mi se baš dopada. Imam odličan odnos sa njim, uostalom on mi je i pružio šansu da igram i pokažem šta umem i šta mogu. Zahvalan sam mu na svemu i daću sve od sebe da opravadam poverenje koje mi je ukazao."

Da li ste očekivali tri pobede iz prvih pet kola?

"Nismo znali šta da očekujemo. U timu je puno debitanata, ali znali smo da smo talentovani. Nismo znali koliko će nam vremena trebati da se uigramo i sve to dođe na svoje, ali kako vreme prolazi sve smo bolji i siguran sam da ćemo sve vise napredovati."

Koja je najveća snaga mladog tima Mega Vizure i koliko ovaj tim može ove sezone?

"Naša najveća snaga je mladost, i naravno talenat. Dobra stvar je da  nam te dve stvari daju šansu i prostor da radimo i napredujemo. Ovo sigurno nije naše najbolje izdanje, iako smo pobedili odlične ekipe. Mi možemo još bolje. Vreme i naš rad će dati još bolje rezultate i još bolju igru. Cilj nam je da dođemo do plejofa i kako vreme bude prolazilo naš cilj će biti sve realniji."

U prvih mesec dana ubedljivo ste najbolji asistent ABA lige sa čak 10.2 asistencije po meču. U ekipnim sportovima obično postoji pravilo, da za odličan učinak jednog igrača uvek ima zasluge i ostatak tima. Ko vam na terenu najviše pomaže, na kakav način i sa kim imate najbolju saradnju?

"Toliki broj asistencija pokazuje da je saradnja sa svima odlična. Sjajno smo se uklopili i ta hemija se stvarno može osetiti. Istakao bih Nikolu Jokića, sa njim sam igrao i prošle godine. Njegov osećaj za igru je fenomenalan i sa njim počinjem da se razumem samo pogledima, a to mnogo znači. Vrlo često igramo zajedno i naš piken rol polako postaje naš zaštitni znak."

Koliko vam u ovogodišnjim partijama pomaže iskustvo iz ranijih sezona u ABA ligi, što u Mega Vizuri, što kroz saradnju sa trenerima u ostalim klubovima?

– Sigurno da dosta pomaže. U Radničkom sam malo igrao, ali sam trenirao sa ekipom koja je te godine došla do fajnal fora. Iskustvo mi mnogo znači, prošao sam sva putovanja, hale, hotele i to je jedan veliki plus. Ali samo iskustvo igranja koje imam od prošle sezone je neprocenjivo. Sve to je uticalo na moju sadašnju dobru igru."