Kruševac prija Mega Vizuri

 

Mega je uspela da zaustavi Zvezdino najjače oružje – kontranapad i na kraju sasvim zasluženo stigla do pobede i majstorice, a čitava utakmica protekla je u lošim procentima šuta i igrom u serijama, s tim da se pobednik nije znao sve do poslednjeg zvuka sirene.

Utakmicu je otvorio sjajni Bobi Marjanović serijom od 4:0, dok gosti za prva dva minuta igre nisu postigli koš. Međutim, ubrzo su se razigrali Simonović i Savović, koji su zajedno ubacili osam poena, uz po jednu trojku, pa su crveno beli brzo prešli u vođstvo. Tu seriju je prekinuo zakucavanjem Krstić u petom minutu, koji je već u narednom napadu preciznim šutem za tri poena, svom timu doneo minimalno vođstvo (9:8). Marjanović je ponovo u dva uzastopna navrata realizovao napad svoje ekipe pa je Mega otišla na plus pet, ali crveno beli se opet bude i stižu do izjednačenja (13:13). Do kraja prve deonice, Zemunci su uspeli da dođu do vođstva, prvo preko Drče, a potom i preko mladog Jokića, dok je u međuvremenu Radivojević postigao trojku, za konačnih 17:16, nakon prvih deset minuta igre.

U drugoj četvrtini Mega na startu pravi novu seriju (9:0) kojom stiže do dvocifrene prednosti i vođstva od 26:16, ali odmah potom je usledio njihov pad u igri pošto skoro pet minuta nisu uspeli da postignu koš. Zvezda je to uspela da iskoristi i da uzvrati serijom (11:0), ali prednost gostiju je kratko trajala jer je Ćakić trojkom za (30:29) okončao prvo poluvreme. Mega je napravila novu seriju i u trećoj deonici (9:0) i otišla na sedam poena prednosti (41:34), ali opet nije uspela da „prelomi“ u svoju korist, jer se upravo tada razigrao Nelson pa su crveno beli prišli na dva poena minusa (49:47).

U poslednjoj odlučujućoj četvrtini gledali smo pravu rezultatsku klackalicu, da bi u poslednjem minutu susreta, pri nerešenom rezultatu (69:69) cela Hala, koja je zdušno bodrila crveno bele, bila na nogama. Veličković je bio polovično precizan sa linije slobodnih bacanja, zatim je Micić promašio oba, ali su na drugoj strani i Simonović i Nelson bili neprecizni. Zvezda je načinila brz faul, a plejmejker Micić je ovog puta oba puta bio precizan pa je Mega otišla na plus tri (72:69), 13 sekundi pre zvuka sirene. Usledila je penal završnica, gde  je Nelson bio uspešan i vratio svoj tim na pola koša minusa, dok je kod Mege, Drča bio polovično precizan. Do kraja je ostalo još šest sekundi i Zvezda je imala priliku da trijumfuje, ali na veliku sreću Zemunaca  Simonovićev šut za tri poena je bio neprecizan. 

Novica Veličković je i pored frakture nosa nosio dres Mege i posle prvog poluvremena bez učinka u listi strelaca, u drugom je ubacio 14 poena. Najbolji u trijumfu Mega Vizure bio je centar i najkorisniji igrač lige – Bobi Marjanović sa 16 postignutih poena, 15 skokova i pet blokada, dok je odličnu partiju je pružio i treći dvocifreni igrač, bek Luka Drča, koji je postigao 15 poena.

Kod gostiju, koji su, ipak, i na ovom meču nastupali bez povređenog kapitena Igora Rakočevića i mladog pleja Aleksandra Cvetkovića, posebno se istakao krilni igrač Marko Simonović sa 20 postignutih koševa i šest skokova. Plejmejker Demarkus Nelson je meč završio sa 14 poena, dok je jedan manje upisao krilni centar Boris Savović, koji je imao i šest skokova. Centar Raško Katić je stigao do brojke od 11 koševa.

VUK RADIVOJEVIĆ, bek Crvene zvezde Telekom: ’’Čestitam Megi na pobedi. Mislim da su, od početka utakmice, nametnuli svoj neki ritam, što su i želeli, kako bi usporili našu igru. Tom nekom zonom u igri razbili su taj naš skok u napadu i neki iz tranzicije. Dosta otvorenih šuteva za tri poena smo promašili, par puta smo se vraćali iz minusa, ali se Mega nije dala i na kraju je zasluženo slavila’’.

LUKA DRČA, bek Mega Vizure: ’’Ja bih, kao i Vuk, čestitao Zvezdi na korektnoj utakmici. Mi smo ispravili neke greške iz prethodnih utakmica, najviše vezano za samu tranziciju ekipe Crvene zvezde, koja je verovatno bila ključ njihove pobede iz prve utakmice. Zatim, ušli smo sa velikom željom, jer smo mlada ekipa sa par iskusnih igrača i svi su željni da igraju protiv ekipe kakva je Crvena zvezda. Čestitao bih svojim igračima na borbenosti, zalaganju, treneru Dejanu i šta još reći, osim da je ovo velika pobeda za nas. Sada čekamo utakmicu u nedelju, spremićemo se i videćemo šta će biti?’’.

DEJAN RADONJIĆ, trener Crvene zvezde Telekoma: ’’Čestitam Megi na pobedi. Od samog starta bili smo u lošem ritmu, u oba pravca. Mi smo, ustvari, tokom meča želeli da dođemo do igre koja bi nam omogućila da možemo da kontrolišemo dešavanja na terenu. Ova neizvesnost koa je trajala tokom meča, sa naše strane, više je bila proizvod neke igre – kreacije, nego što je bilo potrebno da bi se savladala ekipa Mege. U svakom slučaju treba da dobijemo taj meč u nedelju i nadam se da ćemo se dobro spremiti i biti mnogo mirniji, nego što je to bio slučaj ovde večeras. Okrećemo se narednoj utakmici, imamo jedan dan do nje i ja se nadam da ćemo kvalitetnije igrati, slaviti i proći u finale. Igor Rakočević? Stanje sa njegovom povredom je takvo da je on u značajno boljoj situaciji. Videćemo, tokom sutrašnjeg dana, da li je moguće da zaigra u nedelju. U svakom slučaju mislim da su šanse mnogo veće da zaigra, nego što je to bilo pred ovaj  večerašnji meč’’.

DEJAN MILOJEVIĆ, trener Mega Vizure: ’’ Utakmica je bila tvrda, pravi plej-of duel dve dobre ekipe. Uspeli smo da zaustavimo taj njihov kontranapad, gde smo u prošloj utakmici imali mnogo prblema sa tim. Nelson Demarkus je pravio tada mnogo problema i moja prednja linija je večeras uspela to da reši, tako da nam Zvezda nije dala puno lakih poena. Bili smo dosta nervozni u prvom poluvremenu. Igrali smo dobru i čvrstu odbranu, međutim u napadu smo promašivali neke lagane situacije i nismo uspeli da privedemo meč kraju, sa razlikom koja je u jednom trenutku iznosila i plus deset. Onda je Zvezda pojačala odbranu i uspela da se vrati u meč, a mi nismo odgovorili dobro i u egalu smo ušli u poluvreme. U drugom poluvremenu se igrala rezultatska klackalica, malo su oni vodili, malo mi i na kraju smo imali sreću, ali smo je i zaslužili. Nije nam baš bio plan da Zvezda ima poslednji šut za tri poena, da proba da pogodi, ali, eto, ponekad sreća i treba da se zasluži. Čestitam svojim igračima na velikoj borbenosti i na želji da skupo prodamo kožu, jer bez obzira što je 1:1, Zvezda je apsolutni favorit. Podigli su formu i moj prijatelj i nekadašnji saigrač Dejan Radonjić je uradio stvarno jako dobar posao i Zvezda polako staje na tu crtu jednog dobrog defanzivnog tima, tako da stvarno nije lako igrati protiv takve ekipe. Malo je vremena za odmor i sigurno ćemo i mi i oni gledati da napravimo neke taktičke stvari, koliko je to god moguće za taj jedan trening, koji ćemo imati. Znam da ćemo dati sve od sebe, pa šta bude? Probaćemo da uđemo u finale ako nam Zvezda da šansu. Da li je prvo poluvreme koje ste odigrali protiv Zvezde bilo najlošije odigrano ove sezone? Ofanzivno možda, defanzivno sigurno ne. Kada jednu ekipu kao što je Zvezda svedete na 29 poena za prvih 20 minuta igre, mislim da to nikako ne može da se smatra lošim poluvremenom. Jednostavno, ja košarku ne delim na odbranu i na napad. To je jedna celina i jedno bez drugog ne ide. Koliko smo god bili lošiji u napadu, u odbrani smo to, ipak, uspevali da nadoknadimo. Da li je prednost Mege to iskustvo koje vaši igrači stiču igrajući pred punim dvoranama, uspeh sa kojimse nose, susreti sa svim tim silnim zvižducima…? Naravno da je ovo neprocenjivo iskustvo večeras, jer je Nikola Jokić, 18 – godišnji dečak, rođen ’95, dobio šansu i prilično dobro odigrao. Ja mislim da ni jedna juniorska utakmica, koliko god poena dala i kog god značaja bila, ne može da zameni polufinale plej – ofa protiv Crvene zvezde. Da ne pominjem sada tu i ove druge mlade igrače. Znači, tu prvenstveno Novica, a i Bobi, naravno, prenose to iskustvo, jer treba biti hrabar da biste igrali pred Zvezdinim navijačima, protiv jedne takve odlične ekipe’’.

Treći meč polufinalne serije, između Crvene zvezde Telekoma i Mega Vizure, igra se u nedelju, 2. juna, u Pioniru, sa početkom od 21čas.

Predrag ĆIRKOVIĆ, foto: b92.net