MEGA MIS SE BORILA DO POSLEDNJE SEKUNDE, ALI IPAK IZGUBILA U ZADRU

Košarkaši Mega MIS-a nisu uspeli da savladaju Zadar na gostovanju u dvorani Krešimir Ćosić. Hrvatski tim je posle 40 minuta velike borbe slavio u 19. kolu ABA lige pred svojim navijačima 74:71 (17:17, 23:14, 16:21, 18:19). Izabranici Marka Baraća su uspeli da obrišu dvocifren minus, uvedu meč u neizvesnu završnicu, ali iako su se borili do poslednje sekunde nisu uspeli da dođu do 10. trijumfa ove sezone. I dalje u sedmi na tabeli sa bilansom 9-10, dok je Zadar skočio na peto mesto sa učinkom 11-8.

Megu je predvodio Nikola Đurišić sa 17 poena, Stefan Miljenović je dodao 14, dok je dovicfren sa 17 poena bio i Filip Jović. Po devet poena dodali su Andrija Jelavić i Timotej Malovec.

U pobedničkom sastavu najbolji Luka Božić sa 20 poena, Karlo Žganec je dodao 16, dok je Lovro Mazalin brojao do 10.

Posle uvodnog egala, Mega je serijom 9:2 uspela da stekne prvu osetniju prednost. Povela je 9:14 posle vezanih poena Iljasolua, Maloveca i Miljenovića, ali finiš deonice pripao je domaćinu, koji je do prvog odmora poravnao rezultat na 17:17. Stekao je Zadar potom kontrolu, da bi na ulasku u poslednja tri minuta prvog poluvremena došao i do prve dvocifrene prednosti (34:23). Mega je teško dolazila do poena, ali se konsolidovala u završnici druge deonice i sprečila rivala da se ozbiljnije odvoji – posle 20 minuta na semaforu je stajalo 40:31.

Po povratku na parket se igralo u kraćim serijama na obe strane, ali je Baraćeva ekipa polako smanjivala zaostatak. Posle trojke Maloveca na tri i po minuta do kraja treće četvrtine, prišla je na 49:46. Nije Mega uspevala da dođe do preokreta, domaćin je uspevao da ostane ispred, ali s obzirom da se u poslednjih 10 minuta ušlo sa rezultatom 56:52, bilo je jasno da će odlučujuća deonica biti veoma zanimljiva i neizvesna.

Uspeo je za tri minuta Zadar da se odlepi na 64:56, ali nije se Mega predavala. Plavšić i Đurišić su vezali bitne poene, da bi Miljenović trojkom krunisao seriju 9:2 za 66:65 na semaforu. Usledila je velika borba za svaku loptu. Iljasolu je imao priliku da poravna rezultat na šest sekundi do kraja, ali je bio polovičan sa linije penala. Nastavila je Baraćeva četa da se bori, ali nije uspela da preokrene rezultata. Miljenović je u poslednjim sekundama gađao sa centra za izjednačenje, ali nije bio precizan – domaćin je slavio.

U narednom kolu ABA lige, Mega MIS dočekuje Mornar iz Bara, a susret 20. runde zakazan je za nedelju od 12.00, u Hali sportova Ranko Žeravica.

Mega MIS: Milijašević, Miljenović 14, Jelavić 9 (5 sk), Popović, Milutinović, Iljasolu 5 (6 as), Đurišić 17, Kovačević, Gnjidić, Plavšić 7 (5 sk), Jović 10, Malovec 9

Zadar: Dejvis 2, Klarica, Vujačić, Žganec 16, Mazalin 10, Lakić 9, Mekić, Jambrović, Drežnjak 9, Grbić, Božić 20, Ramljak 8

Foto: KK Zadar/Zvonko Kucelin