ROVITA MEGA MIS PORAŽENA U SPLITU

Košarkaši Mega MIS-a su u 12. kolu ABA lige izgubili na gostovanju u Splitu 88:73 (24:20, 21:27, 17:10, 26:16). Izabranici Marka Baraća su se dobro nosili sa domaćinom u prvih 20 minuta, čak i dočekali poluvreme sa viškom poena, da bi Split počeo da se odvaja u trećoj deonici. Pokušlala je Mega da odgovori u odlučujućem periodu, ali hrvatski sastav je stekao dvocifrenu prednost i sredinom deonice prelomio meč u svoju korist. Mega MIS tako posle 12 odigranih mečeva ima učinak 5-7, dok su Splićani popravili bilans na 4-8.

Najefikasniji u redovima Mege bio je Uroš Plavšić sa 17 poena, dok je Nikola Topić zabeležio 14 poena, osam asistencija i pet skokova, te je sa indeksom 21 bio najkorisniji igrać Baraćevog sastava. Nikola Đurišić je takođe dodao 14 poena, a treba istaći da je Mega MIS u Splitu nastupila sa desetoricom košarkaša.

Pobednički sastav predvodili su Toni Perković i Šenon Šorter sa po 20 poena, dok su Krešimir Ljubičić i Derek Fanderburk dodali po 14.

Vodila se na Gripama velika borba od starta. Ekipe su se od uvodnih minuta smenjivale u vođstvu, a kada se činilo da bi domaćin mogao da se odvoji, Mega je dobro odreagovala i u finišu prvog kvartala preko Plavšića i Maloveca zadržala priključak. Slična situacija i u nastavku, ali je Mega serijom 8:0 sredinom druge četvrtine stigla do preokreta (34:39). Nakratko je Split u finišu poluvremena vratio prednost, ali je Kovačević trojkom omogućio Baraćevoj ekipi da veliki odmor dočeka sa viškom (45:57).

Egal i po povratku sa pauze, ali je Split u drugom delu treće četvrtine ponovo počeo da se odvaja. Nije uspevao da pobegne, ali je u poslednjem minutu stekao i sedam poena viška, da bi Topić polaganjem u poslednjim sekundama smanjio zaostatak an 62:57 pred odlučujući period. Ipak, domaći sastav je na startu četvrte četvrtine vezao pet poena i prvi put stekao dvocifrenu prednost. Nakratko je Mega odgovorila, ali je usledila nova serija Splita, koji je stekao 14 poena viška i tako prelomio meč u svoju korist.

U narednom kolu, Mega MIS dočekuje Igokeu, a susret je zakazan za ponedeljak, 25. decembar, od 18.00 u Hali sportova Ranko Žeravica.

Mega MIS: Miljenović 6, Jelavić 8 (8 sk), Popović, Milutinović, Iljasolu 4, Đurišić 14, Kovačevič 7, Plavšić 17, Topić 14 (8 as, 5 sk, in 21), Malovec 3

Split: Fanderburk 14, Perković 20, Šorter 20, Saliven 8, Kalajžić 6, Tišma 5, Runjić, Vuko, Perkušić 1, Gnjidić, Dubravčić, Ljubičić 14

Foto: Split/Ivica Cavka