MEGA MIS PROSLAVLJA 24. ROĐENDAN

Na današnji dan pre 24 godine osnovan je košarkaški klub Mega MIS.

Tog 23. decembra 1998. godine nastala je košarkaška sekcija fabrike kartonskih ambalaža pod imenom Avala Ada. Korak po korak stasavala je u okvirima srpske, a vremenom i evropske i svetske košarke. Postala je Mega sinonim za uspešan rad sa mladim igračima na planetarnom nivou, što dokazuje podatak da je jedini tim izvan teritorije SAD koji je u tri navrata imao po tri igrača izabrana na istom NBA draftu i rekordnih 15 draftovanih bisera. Utabala je stazu ka zvezdama asovima poput dvostrukog uzastopnog MVP-a NBA lige Nikole Jokića i najkorisnijeg igrača Evrolige 2021. godine Vasilija Micića, što je takođe čini jedinstvenom u košarkaškom svetu.

Tokom svih ovih godina, uz klub je bio Velimir Mihailović. Prešao je put od sportskog direktora do predsednika Mega MIS-a, uloge koju obavlja i danas.

Od beton lige, klub je postepeno napredovao i išao stepenik po stepenik na košarkašakoj lestvici Srbije i regiona. Član Prve lige postao je 2005, a osam godina kasnije, na kraju sezone 2012/13, obezbedio je plasman u ABA ligu pod vođstvom Dejana Milojevića.

Posle dva finala Kupa Radivoja Koraća 2014. i 2015. godine, Mega je 2016. ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem Žućkove levice. Sezonu za pamćenje pečatirala je plasmanom u finale plej-ofa ABA lige. Već naredne sezone postala je učesnik premijernog izdanja FIBA Lige šampiona.

Kvalitetan rad u mlađim kategorijama obeležen je brojnim uspesima u Srbiji i regionu, ali je njegova kruna došla leta 2022. godine kada su izabranici Dragoljuba Avramovića osvojili Juniorsku Evroligu. Na finalnom „Adidas Next Generation“ turniru u Beogradu redom je Mega obarala renomirani INSEP, Real Madrid, Makabi, a u borbi za trofej i Next Generation Select team.

U prepoznatljivim pink dresovima obreo se veliki broj igrača koji i danas uspešno igra u najjačoj ligi sveta. Megina nadaleko poznata fabrika košarkaških bisera iznedrila je jednog od najboljih centara na svetu u Nikoli Jokiću, a na NBA terenima mogu se videti i Ivica Zubac, Marko Simonović, Goga Bitadze, Vlatko Čančar, od leta 2022. godine i reprezentativac Srbije Nikola Jović, kao i Boban Marjanović koji je braneći boje Mege bio MVP Košarkaške lige Srbije 2013.

Uz Jovića, koji je kao košarkaš Mege debitovao u dresu reprezentacije Srbije, kao i Jokića, Micića i Marjanovića, za Megu su nastupali i brojni drugi reprezentativci poput Filipa Petruševa, Ognjena Jaramaza, Novice Veličkovića, Marka Kešelja, Milenka Tepića, Nemanje Dangubića, Radeta Zagorca… Sa 17 godina za Orlove je debitovao i Nikola Đurišić, koji i ove sezone nastupa u Meginom dresu.

U predstojećim godinama Mega će nastaviti sa svojim prepoznatiljvim sistemom rada, pa će i dalje kao ubedljivo najmlađi tim u regionu pružati priliku mladim i perspektivnim igračima da stiču potrebno iskustvo na putu do dresa reprezentacije i NBA klubova.

Foto: Mega MIS