MEGA NAPUNILA 23 GODINE!

Na današnji dan pre 23 godine osnovana je Mega!

Naime, od 23. decembra 1998. kada je osnovana pod imenom Košarkaški klub Avala Ada, Mega je prešla veliki put od košarkaške sekcije fabrike kartonske ambalaže do jedinog tima izvan teritorije SAD koji je u tri navrata imao po tri igrača izabrana na istom NBA draftu i sa ukupno 13 draftovanih igrača do sada spada u sam evropski vrh. Posebno je impresivan podatak je da su u prošloj sezoni dva bivša igrača Mege izabrana za MVP-a u dve najjače lige na svetu, Nikola Jokić u NBA i Vasilije Micić u Evroligi, što je još jedna činjenica po kojoj je Mega jedinstvena u svetu.

Sportski direktor te ekipe na početku je bio Velimir Mihailović, koji je sve ove godine proveo u klubu a danas je predsednik KK Mega Mozzart.

Počevši od beton lige, klub je postepeno napredovao u rangovima takmičenja stigavši 2005. godine do Prve lige da bi 8 godina kasnije, na kraju sezone 2012/13 Mega obezbedila plasman u ABA ligu pod vođstvom trenera Dejana Milojevića  Posle 2 finala kupa 2014. i 2015. godine, Mega je ostvarila najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem Kupa Radivoja Koraća 2016. godine da bi kao potvrda istorijske sezone stigao plasman u finale plej-ofa ABA lige. Već naredne sezone je Mega bila učesnik premijerne sezone FIBA Lige šampiona.

U aktuelnoj sezoni Mega Mozzart se sa skorom 5-7 trenutno nalazi na deobi 7. mesta ABA lige.

Ono po čemu je Mega postala poznata u celom košarkaškom svetu osim originalnih dresova, je činjenica da je prava fabrika igrača za najjaču košarkašku ligu sveta. Do danas su čak trinaestorica igrača Mege su izabrana na NBA draftu, a sedmorica su direktno iz kluba otišla u NBA ligu. Najpoznatiji među njima je Nikola Jokić, aktuelni MVP NBA lige, a od bivših igrača Mege u najjačoj ligi sveta igraju još Marko Simonović, Ivica Zubac, Goga Bitadze, Timote Luvavu-Kabaro, Vlatko Čančar kao i Boban Marjanović koji je u dresu Mege bio MVP KLS-a u sezoni 2012/13. 

Pored navedenih igrača, za Megu su nastupali i brojni bivši i sadašnji reprezentativci Srbije poput Vasilija Micića koji je aktuelni MVP Evrolige, zatim i Filipa Petruševa, Ognjena Jaramaza, Novice Veličkovića, Marka Kešelja, kao i nedavno preminulog Stevana Jelovca, koji je svoje prve seniorske korake napravio upravo u Megi.

U u predstojećim godinama će Mega nastaviti sa svojim prepoznatiljvim sistemom rada, pa će i dalje kao ubedljivo najmlađi tim pružati priliku mladim i perspektivnim igračima da stiču potrebno iskustvo na putu do dresa reprezentacije i NBA klubova.

Foto: Mega Mozzart