JOŠ JEDNA POBEDA MEGE U NEIZVESNOM FINIŠU, TRIJUMF PROTIV CIBONE ZA 7-2 PRED PAUZU

Košarkaši Mega Bemaxa su posle bolje igre u drugom poluvremenu i uzbudljivog finiša savladali Cibonu sa 82:80 (15:18, 22:22, 27:22, 18:18) u okviru meča 9. kola ABA lige koji je odigran u hali PSC Pinki u Sremskoj Mitrovici. Izabranici trenera Dejana Milojevića su pokazali dobru reakciju posle prošlonedeljnog poraza od Krke pošto su posle penal završnice odbranili poslednji napad Cibone i tako došli do 7. pobede u ligi.  Trener Mega Bemaxa na ovom meču nije mogao da računa na Kostju Mušidija koji je zbog bolesti propustio meč dok je prvi put od početka ABA lige u sastavu bio Branislav Ratkovica, ali nije ulazio u igru.

Najefikasniji u redovima Mega Bemaxa su bili Goga Bitadze sa 28 poena od kojih je 12 bilo u poslednjoj četvrtini, kao i Luka Ašćerić sa 16 poena koji je na to dodao po 7 skokova i asistencija. U ekipi Cibone se istakao Ivan Novačić sa 14 poena.

Mega Bemax će pauzu zbog FIBA prozora za kvalifikacije za Svetski kup dočekati sa skorom 7-2 dok je Cibona ostala na 3 pobede. U narednom kolu 10. decembra od 21 čas Mega gostuje u Podgorici ekipi Budućnost VOLI.

Dejan Milojević je počeo meč sa petorkom Ašćerić, Mokoka, Atić, Fundić i Bitadze. Na početku meča je bilo nekoliko izgubljenih lopti na obe strane pa je rezultat posle 4 minuta igre 4:3. Bitadze je dobar u odbrani sa blokadom i ukradenom loptom a potom vezuje i poene u napadu. Ašćerić i Marjanović pogađaju trojke za 12:7, ali je usledio period slabije igre u napadu pa Cibona izjednačuje na 13:13. Ašćerić pogađa pod faulom da bi potom Cibona napravila mini seriju 0:5 za 15:18 posle prvih 10 minuta igre. 

Početak druge četvrtine pripada gostima iz Zagreba koji trojkama stižu do plus 8, 17:25. Fundić asististira za zakucavanje Stanića a potom Mokoka pogađa trojku za 22:25. Ipak, Cibona uzvraća mini serijom 0:5, ali igrači Mege uspevaju da se konsoliduju u odbrani, pa je minus samo 2 poena, 32:34. Cibona koristi dekoncentraciju igrača Mege i sa dve trojke vraća plus 8. Ipak, finiš pripada Megi, prvo Janjić pogađa trojku iz ugla a potom se Mišković snalazi pod košem za 37:40 na poluvremenu.

Mega dobro otvara drugo poluvreme, prvo Ašćerić pogađa trojku a potom je i Fundić precizan pod košem za vođstvo 42:40. Posle trojki sa obe strane, period dobre igre Mege potvrđuje Janjić sa trojkom za 54:46. Ipak, problem je 4. lična greška Mokoke koji odlazi na klupu, a igrači Mege nikako ne uspevaju da prelome meč pošto Cibona trojkama drži priključak pa je rezultat 64:62 pred četvrtu četvrtinu.

Poslednju četvrtinu bolje počinje Cibona, i to trojkom na isteku napada i zakucavanjem posle skoka u napadu za 64:67. Bitadze je nezaustavljiv pod košem, ali nijedna ekipa ne uspeva da povede sa više od 3 razlike. Ašćerić trojkom donosi 74:73 na 3 minuta do kraja, ali istom merom uzvraća Novačić na drugoj strani. Bitadze pogađa oba slobodna bacanja a potom polaganje i još jedno slobodno bacanje za 79:76. Usledilo je par promašaja sa obe strane, da bi Novačić smanjio na poen razlike. Bitadze u poslednjoj sekundi napada pogađa pod košem za plus 3 na 14 sekundi do kraja. U nastavku Marjanović faulira Uljarevića pri šutu za 3 poena, ali igrač Cibone pogađa dva od tri. Ašćerić je odmah fauliran i polovičan sa linije linije slobodnih bacanja za 82:80 na 5 sekundi do kraja. Posle tajm-auta, Mega je odigrala dobru odbranu a Marić iz teške pozicije iz ugla promašuje trojku za slavlje košarkaša Mege na parketu i novu pobedu.

Mega Bemax: Janjić 6, Marjanović 4, Ratkovica, Ašćerić 16 (7 skokova, 7 asistencija, indeks 27), Mišković 4, Čarapić 3, Atić, Bitadze 28 (6 skokova, 3 blokade, indeks 34), Koprivica, Mokoka 11, Fundić 8 (8 skokova), Stanić 2.

Cibona: Bilinovac 3, Uljarević 10, M. Ljubičić 12, Marić 6, Bundović 6, Gilbert 6, Novačić 14, Rozić 9, K. Ljubičić 2, Slavica, Džeferson 8, Markota 5.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov