MEGINI KLINCI: „BIĆE JOŠ MEDALJA“

Leto 2017.  je bilo veoma uspešno za mlađe selekcije Srbije a nadamo se da će i A tim zaokružiti uspeh na najlepši način. Juniori su osvojili zlato na Evropskom prvenstvu, kadeti su bili treći, mlada reprezentacija Srbije je osvojila peto mesto dok je Univerzitetska selekcija bila četvrta na Univerzijadi.

Kratak predah tokom priprema za novu sezonu smo iskoristili da popričamo sa šestoricom igrača Mega Bemaxa koji su ovog leta osvojili medalje. Nikola Mišković i Andrija Marjanović su postali juniorski prvaci Evrope u Slovačkoj dok je Mišković izabran za MVP-a Evropskog prvenstva. Četvorica kadeta Mega Bemaxa koji su doneli bronzu sa Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina su Aleksandar Langović, Marko Andrić, Stefan Agoč i Novak Mišković.

Razgovor smo počeli sa MVP igračem Evropskog prvenstva za juniore, Nikolom  Miškovićem i o njegovim utiscima iz nacionalnog tima :

Pripreme su bile naporne, neke utakmice smo izgubili a i samo prvenstvo smo započeli porazom. Ipak, imali smo veru jedni u druge, iako smo u nastavku takmičenja u grupi  uglavnom gubili na poluvremenu da bi na kraju stigli do pobeda. Stekli smo samopouzdanje i na kraju došli do velikog uspeha,

rekao je Mišković a na to se nadovezao Marjanović:

– To je bila verovatno i najveća vrlina naše ekipe, to što smo znali da se podignemo iz teških situacija i padova u igri, što je na kraju bio jedan od glavnih razloga za osvojeno zlato.

Priču o osvojenoj bronzi sa kadetima Srbije smo započeli sa Markom Andrićem koji je počeo da trenira košarku već sa pet godina a prošle sezone je bio član pionirske selekcije Mege koja je dominantno osvojila duplu krunu u Srbiji. Nagrada za dobre igre je bio poziv u kadetsku selekciju Srbije iako je Andrić bio godinu dana mlađi od većine igrača na Evropskom prvenstvu:

– U početku je bilo teško da pohvatam sve, ali posle nekog vremena je sve počelo da dolazi na svoje mesto, sve sam se bolje uklapao i na kraju izborio mesto u 12. Osvajanje medalje je nagrada za veliki trud koji smo svi uložili,

rekao je Andrić a zatim se nadovezao i Agoč, koji je takođe godinu dana mlađi od većine igrača:

– Puno će nam značiti to iskustvo, videli smo kako izgleda igrati protiv godinu dana starijih igrača i znamo šta nas čeka na sledećem prvenstvu. Naravno, do tada ima vremena, ali se svakako radujemo tome.

Aleksandar Langović je pružao sjajne partije na Evropskom prvenstvu koje je održano u Podgorici:

– Kako je prolazilo prvenstvo, nekako sam uspeo da se „oslobodim“ i zaigram bolje. To je došlo u pravom trenutku, ovo su naša prva iskustva igranja za reprezentaciju Srbije i veoma nam je drago što su pozitivna od starta,

izjavio je Langović, a potom smo pitali Novaka Miškovića, rođenog brata Nikole, od koga je stizala podrška tokom takmičenja:

– Od porodice i naravno starijeg brata Nikole. On je tada već osvojio zlatnu medalju sa juniorima i tokom takmičenja su stizale reči podrške koje su puno značile,

izjavio je Novak Mišković.

Meginu šestorku smo pitali da li će se zaustaviti na ovim medaljama. Odgovor je bio jednoglasan:

– Ne! Svi verujemo da će ih biti još i daćemo sve od sebe da to i ostvarimo.

Posle priče o reprezentaciji, prebacili smo se na Mega Bemax.  Najduži staž ima svakako Nikola Mišković kome će ovo biti četvrta sezona u klubu. Zanimljivo je da je kao mali često odlazio da gleda treninge Mege dok je trenirala u Šumicama:

– Mogu da budem veoma zadovoljan dosadašnjim boravkom u klubu. Postali smo kadetski prvaci Srbije pretprošle sezone, sa juniorima smo bili drugi u Evropi i Srbiji…Verujem da će mlađe selekcije kluba nastaviti sa uspesima jer se kvalitetan rad sa mladim igračima na kraju uvek isplati. Goga Bitadze, Mihailo Jovičić i ja smo od prošlosezonske juniorske ekipe ušli u prvi tim i verujem da će se i u narednim sezonama nastaviti takav trend. Na meni je da kroz treninge zaslužim minute na terenu kako bih što pre mogao da izrastem u jednog od nosioca ekipe,

izjavio je Mišković.

Andrija Marjanović je u Megu došao iz omladinskog pogona Barselone:

– Imao sam veliku želju da ponovo radim sa domaćim trenerima. Po pitanju individualnog napretka, ovde se daleko više i bolje radi pošto kada odete u Barselonu ili Real Madrid, od vas se očekuje da dođete kao praktično gotov igrač. I na primeru Mihaila Jovičića, koji je prošlog leta došao iz juniora Real Madrida, mogao sam da samo potvrdim moje mišljenje da je Mega pravo mesto za napredak mladih igrača. Lepo radimo na pripremama i jedva čekam da počne liga,

izjavio je Marjanović, koji je i cimer sa Jovičićem. Na pitanje da li je bilo peckanja na relaciji Barselona-Real Madrid, Andrija je rekao da je rezultat nerešen:

– Oni su nas dobili u kadetskom finalu pretprošle godine, potom smo mi njih dobili u juniorskom finalu tako da nijedan od nas nema previše osnova da puno „pecka drugu stranu,

nasmejao se Marjanović.

Zanimljiv košarkaški početak je imao i Stefan Agoč, koji je za pionire Mege debitovao na Mini kupu BeoBasket 2017 koji je održan u organizaciji KSS-a u februaru tokom Kupa Radivoja Koraća u Nišu:

– Košarku sam počeo da treniram posle prvog razreda osnovne škole. Uslov za treniranje je bio da završim prvi razred sa odličnim uspehom a kada sam to uspeo, roditelji su me upisali u školu košarke u Novom Sadu koja je bila blizu naše kuće.

Marko Andrić je istakao da je prezadovoljan uslovima u Megi i pažnji koja se poklanja svim selekcijama kluba:

– Radimo vrlo kvalitetno na treninzima, trener Stefan Bulatović nas je prošle godine vodio u pionirima, sada je trener kadeta. Vrlo se dobro poznajemo, saradnja je bila odlična i drago nam je što će se nastaviti i sledeće sezone.

Aleksandar Langović je bio član pionira Mege u prvog godini postojanja selekcije u klubu pa će na putu ka prvom timu imati priliku da prođe kompletan sistem u Megi:

– Posle kratkog predaha posle reprezentacije, usledile su pripreme za novu sezonu. Očekuje nas težak i naporan put, ali verujem da ćemo na kraju sezone svi izaći kao bolji igrači nego na početku,

izjavio je Langović a potom smo i Novaka Miškovića pitali o ciljevima:

– Pored individualnog napretka, nadam se da ćemo uspeti i da povratimo kadetsku titulu u Srbiji. Nikola voli nekada da me zeza zbog toga, on je bio prvi sa kadetima Mege, mi smo bili drugi i da sada moramo da učinimo sve da vratimo titulu,

nasmejao se Novak a na pitanje da li nekada igra basket 1 na 1 sa Nikolom, Novak je odgovorio:

– Igrali smo dosta puta. Nemam popust kod brata, uvek daje sve od sebe protiv mene i tako treba. Nažalost, do sada nisam uspeo da ga pobedim,

izjavio je Novak a potom se nadovezao i Nikola:

– Kad bude bolji neka pobedi. A to će biti nikad hahaha,

rekao je kroz smeh stariji brat. Novače, sačuvaj ovaj intervju za svaki slučaj, kada dođe vreme.

Za kraj, pitali smo igrače kako im se sviđa rad u hali „Mega Factory“ u kojoj od ovog leta treniraju sve selekcije kluba. Utisci su i više nego pozitivni:

– Super nam je u hali, imamo odlične uslove i prija nam rad u njoj,

rekao je Nikola Mišković, a sa tim se složio i njegov mlađi brat Novak:

– Od avgusta treniramo ovde i svim kategorijama kluba se posvećuje puno pažnje. Šta god da nam zatreba pre ili tokom trajanja treninga, imamo to na raspolaganju.

Marjanović je istakao mu izuzetno prija rad u hali Mega Factory:

– Puno nam znači što imamo celu halu sa pratećim sadržajima na raspolaganju, što će nam puno značiti na individualnom radu i napretku.

Langović, Agoč i Andrić ističu da mlađim igračima puno znači što se svima poklanja puno pažnje i vodi računa o uslovima u kojim treniraju:

– Radimo žestoko na treninzima i sve je lakše kada se radi u lepom okruženju. Već smo zavoleli halu i radujemo se novim pobedama u istoj,

izjavili su Megini klinci, na putu ka novim uspesima i medaljama.

Foto: Mega Bemax/Ivica Veselinov