SRBIJA BOLJA OD BELGIJE!

Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Belgije na startu druge faze Evropskog prvenstva u Sloveniji. Izabranici selektora Dušana Ivkovića u okviru prvog kola grupe „E“ ostvarili su u Ljubljani veoma važan trijumf koji ih dovodi samo na korak od plasmana u četvrtfinale šampionata. Nisu naši najbolji košarkaši blistali na današnjem meču, ali su kad je bilo najvažnije u samom finišu pronašli način da slome otpor upornog rivala koji dugo opasno pretio: Srbija – Belgija 76:69 (19:18, 21:18, 14:15, 22:18).

Uspela je selekcija Belgija da u prva četiri minuta zonskom odbranom i napadima ispod samog koša iznenadi naš tim koji je bio neprecizan u prvih šest pokušaja da postigne prve poene. Rival je najpre poveo sa 8:0, a nešto kasnije i sa 15:8. Međutim, posle tajm-auta selektora Ivkovića, brzo su se konsolidovali naši reprezentativci, pojačali intenzitet odbrane, trojkama Nemanje Bjelice i raspoloženogStefana Markovića u osmom minutu stigli do izjednačenja – 15:15, a prvu četvrtinu ipak rešili u svoju korist – 19:18. Nešto bržom igrom i boljim skokom, Srbija je serijom 6:0 počela drugu četvrtinu. Međutim, Belgijanci su ubrzo odgovorili trojkama Van Rosoma, Morsa i Masoa ponovo uspostavili rezultatsku ravnotežu, a u 18. minutu ponovo došli u vođstvo – 33:34. Ipak, finiš prvog poluvremena pripao je našoj ekipi koja je preko Nenada Krstića i Bogdana Bogdanovića uspela da pre odlaska na odmor stekne četiri poena prednosti – 40:36.

Zbog čestih grešaka i izgubljenih lopti, ni devet uzastopnih poena kapitena Nenada Krstića na startu trećeg perioda nisu pomogli da se slomi otpor uporne selekcije Belgije koja u 27. minutu ponovo došla do minimalne prednosti – 49:51. Ipak, trojke Vasilija Micića i Nikole Kalinića, kao i realizacija kontranapada Nemanje Bjelice za 57:51 bili su najava bolje igre našeg tima koji je uspeo da onemogući rivalu da poentira punih šest minuta. Belgijski tim je šutevima iz daljine još jednom uspeo da uhvati rezultatski priključak, ali su Stefan Markovićsa pet uzastopnih poena i Bogdan Bogdanović trojkom otklonili sve dileme oko našeg trijumfa, koji je borbeni Kalinić samo potvrdio sa linije slobodnih bacanja u poslednjim sekundama – 76:69.

SRBIJA: Nedović 2, Nemanja Krstić, Micić 5, Bogdanović 12, Bjelica 7, Marković 15, Kalinić 9, Gagić 2, Nenad Krstić 17, Anđušić, Katić 7, Štimac.

BELGIJA: Mors 5, Van Rosom 12, Began 12, Ervel 8, Mvema, Tabu 3, Seron, Muja 2, Mukubu 16, Dezeuv 4, Maso 7, Drizen.