SJAJAN START SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU!

Reprezentacija Srbije ostvarila je veliki trijumf na startu Evropskog prvenstva u Sloveniji. Izabranici selektora Dušana Ivkovića u okviru prvog kola grupe „B“, savladali su u Jesenicima selekciju Litvanije i napravili važan korak prema drugoj fazi šampionata. Kolektivnog igrom, pre svega sjajnom odbranom i velikim zalaganjem, naš tim je uspeo da pobedi jednog od glavnih kandidata za visok plasman na Eurobasketu 2013: Srbija – Litvanija 63:56 (20:10, 13:17, 18:14, 12:15).

Odlično su naši najbolji košarkaši započeli premijerni meč na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Snažnom odbranom, kontrolom skoka i brzom igrom u tranziciji, totalno su zbunili i u potpunosti zaustavili glavne uzdanice reprezentacije Litavnije, pre svih Linasa Kleizu i Jonasa Valančijunasa. Kapiten Nenad Krstić obeležio je prvu četvrtinu sa osam uzastopnih poena, precizni za tri poena bili suBogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica, dok su munjevite kontranapade efektno realizovali Nemanja Nedović i Stefan Marković. Posle prvih 10 minuta igre Srbija je imala dvocifreno vođstvo (20:10), koja je na startu drugog perioda dostiglo rekordnih 14 poena prednosti – 26:12. Rival je u finišu prvog poluvremena ipak uspeo da uspostavi ravnotežu u vazdušnim duelima i preko Manstasa Kalnietisa i Darjusa Lavrinovića smanji zaostatak na isteku 20. minuta – 33:27.

Litvanci su sa dve trojke Renaldasa Seibutisa i Manstasa Kalnietisastigli do izjednačenja (33:33) za manje od jednog minuta igre u nastavku utakmice. Uspeli su brzo da se konsoliduju naši reprezentativci i preko razigranih Nemanje Nedovića i Nemanje Bjelice naprave seriju 16:4 i ponovo preuzmu kontrolu igre i rezultata – 49:37 (28. minut). Tandem Nenad Krstić – Nemanja Nedović bio je briljantan na startu finalnog perioda, kad je naš tim, ne dozvoliviši rivalu da poentira skoro četiri minuta, stekao 15 poena prednosti (56:41). Jonas Maciulis i Linas Kleiza bili su precizni za tri poena i na taj inicirali seriju 8:0 za 56:49, ali je istom merom uzvratio Danilo Anđušić – 59:51 (37. minut). Sve dileme oko pobednika meča u Jesenicima, razrešio je kapiten Nenad Krstić koji je sa četiri uzastopna poena doneo Srbiji nedostižno vođstvo pred završnicu meča – 63:53.

SRBIJA: Nedović 14, Nemanja Krstić, Micić, Bogdanović 5, Bjelica 13, Marković 2, Kalinić, Gagić, Nenad Krstić 20, Anđušić 3, Katić 6, Štimac.

LITVANIJA: Motiejunas, Kalnietis 17, Kuzminkas 1, D. Lavrinovič 12, Maciulis 6, Delininkaitis, Seibutis 8, Kleiza 8, K. Lavrinovič 2, Pocijus, Valančijunas 2, Javtokas.

 

Izvor: www.kss.rs